Gemelde executie IS-strijders is 'gigantische wake-upcall'
De gemelde executie van acht Nederlandse IS-strijders door IS is een waarschuwing voor Nederlandse geradicaliseerde jongeren denkt Fatimazohra Hadjar, die werkt met deze groep jongeren in Amsterdam.
"Ik denk dat dit misschien wel een wake-upcall is. Dat mensen tien keer gaan nadenken of ze daar wel naartoe zullen gaan. Ze zien nu dat er daar helemaal geen sprake is van broederschap en van eenheid."
De groep Nederlanders zou een maand geleden in conflict zijn gekomen met Iraakse leden van IS. Het conflict escaleerde toen een van de Nederlanders tijdens een ondervraging door Iraakse IS-strijders werd doodgemarteld.
Het kwam tot een vuurgevecht tussen de Nederlanders en de Irakezen en de Nederlandse strijders doodden een bemiddelaar die was gestuurd om het conflict op te lossen. Hierop besloot IS de acht Nederlandse strijders te executeren.
Ze zijn kritiek gaan leveren en dat zijn ze daar dus niet gewend.
"Eigenlijk verbaast het me niet", zegt Hadjar. "Deze jongens hebben toch een andere mentaliteit, of ze dat nou willen erkennen of niet. De aard van het beestje komt naar buiten als je in een benarde positie zit. Ik denk dat onbewust toch een heel Nederlandse mentaliteit naar boven gekomen is. Dat ze niet zomaar met alles akkoord gaan. Ze zijn kritiek gaan leveren en dat zijn ze daar dus niet gewend."
"Als je dan hoort dat eentje doodgemarteld is en een ander al wilde vluchten. Dat ze vervolgens met z'n allen verhaal zijn gaan halen en dat ze dan gewoon worden geëxecuteerd. Hoe geweldig veel je ook zegt dat je van je religie houdt, ik denk dat je dan wel tien keer na zult denken of dit wel oké is."