ANP

Het is nog niet bekend waardoor het pand op de Markt in Den Bosch is ingestort. Dat heeft burgemeester Rombouts gezegd op een persconferentie. Er is inmiddels een gesprek gepland met de aannemer, die bezig was met werkzaamheden in het gebouw.

In het pand zat een vestiging van opticien Pearle. De opticien liet het interieur verbouwen maar het is nog niet duidelijk of de instorting daarmee te maken heeft. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Als dat onderzoek is afgerond, wordt het puin pas weggehaald. Daarna worden de naastgelegen panden gestut; ze mogen eerder niet worden betreden.

Het pand werd van binnen gestript om in een week tijd een nieuw interieur te krijgen. De aannemer had daarvoor toestemming van de eigenaar van het pand. Hij had geen verbouw- of sloopvergunning, maar dat is ook niet nodig als er geen dragende balken of muren worden verwijderd.

'Pearle tast zelf ook in het duister wat er gebeurd is'

Tot gisteravond laat waren bouwvakkers aan het werk in het historische gebouw. Rond 23.00 uur, een half uur na hun vertrek, stortte het pand in. Niemand raakte gewond.

De opticien stond naast het pand op de Markt waar de schilder Jeroen Bosch lang heeft gewoond. Dat huis, 'De Kleine Winst', is nog intact.

Voor vrijdag stond een lichtshow op de panden gepland ter ere van het Jeroen Bosch-jubileumjaar. Die wordt waarschijnlijk uitgesteld. Aan het eind van de lichtshow zou, ironisch genoeg, het pand van Pearle instorten.

STER reclame