ANP

"Het is een ravage. Het pand is totaal ingestort, een grote puinhoop", vertelt verslaggever Trudy van Rijswijk in het NOS Journaal op NPO Radio 1. "Het enige dat je ziet hangen zijn de werkroosters voor de komende weken. Verder is het heel druk met mensen die komen kijken en foto's maken." 

Iedereen in Den Bosch kent het pand dat al sinds 1637 aan de markt staat. Vroeger was het een bordeel, later een café en tegenwoordig dus een brillenwinkel. De bedrijfsleider van Pearle is erg geschrokken. "Het was toch je winkeltje waar je elke dag was. Dat is er niet meer." Hij zegt dat de bouwvakkers zaterdag na sluitingstijd zijn begonnen met het afwerken van het interieur.

De directie van Pearle laat weten opgelucht te zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Naast het historische pand staat een ander bijzonder gebouw. De Kleine Winst, het atelier waar Jeroen Bosch in zijn beginjaren schilderde. Dat huis is nog intact. Veel mensen die op de Markt staan zijn verbaasd. "Ontzettend jammer dat zo'n oud pand er niet meer is", zegt een vrouw. Een andere vrouw vindt het ook zonde: "Zeker in het jaar van Jeroen Bosch. Ook voor de lichtshow, dat is niet handig".

De vrouw doelt op het evenement dat volgend weekend wordt georganiseerd. Met speciale lampen zou op de gevels van de panden een voorstelling worden gegeven. Het is niet zeker of dat nog doorgaat, nu het pand van Pearle is ingestort. De gemeente gaat hier morgen over in beraad. 

Vanochtend is er een bouwkundige inspectie geweest. Die moet duidelijk maken hoe het kan dat het pand gisteren, een half uur nadat de bouwvakkers waren vertrokken, instortte. 

STER reclame