EPA

Apple-topman Tim Cook blijft erbij dat zijn bedrijf zijn software niet zal aanpassen om de FBI in de gelegenheid te stellen de iPhone van een gedode terrorist te kraken. Apple zal de zaak indien nodig tot de hoogste rechter uitvechten, zei Cook in een interview met ABC News

De FBI wil toegang tot de gegevens die opgeslagen liggen in de iPhone van de Amerikaanse terrorist Syed Farook. Mogelijk kan zo een nieuwe terroristische aanslag worden voorkomen, omdat op het toestel te vinden is met wie Farook contact onderhield. 

Tim Cook AFP

Apple is bang dat "achterdeurtjes" die het op verzoek van de overheid aanbrengt ook door hackers ontdekt worden. Dat zou gebruikers "ongelooflijk kwetsbaar" maken, zegt Cook. Hij weigert daarom pertinent om aan de wens van de overheid toe te geven. "Dit is niet iets wat wij gaan doen. Dat zou slecht zijn voor Amerika."

De rechtbank in Los Angeles heeft Apple opdracht gegeven aan de FBI-eis gehoor te geven. Apple gaat daartegen in beroep.

Nieuwe beveiligingsmaatregelen

The New York Times schrijft dat Apple bezig is nieuwe beveiligingsmaatregelen te ontwerpen die het nog moeilijker maken om iPhone-toestellen te kraken. 

Als de rechter Apple dwingt om de huidige software aan te passen, ziet de overheid zich voor hetzelfde probleem gesteld als Apple nieuwe software uitbrengt. 

San Bernardino

Farook richtte vorig jaar met zijn vrouw een bloedbad aan in een zorgcentrum in San Bernardino, Californië. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven. Farook en zijn vrouw werden tijdens hun vlucht door de politie doodgeschoten. 

STER reclame