Tashfeen Malik en Syed Rizwan Farook
NOS NieuwsAangepast

Apple moet FBI helpen bij onderzoek San Bernardino

Apple moet de FBI helpen om toegang te krijgen tot de telefoondata van een van de daders van de aanslag in december vorig jaar in San Bernardino. Apple weigert deze gegevens te verstrekken, maar een rechter in Los Angeles draagt het bedrijf op dat wel te doen.

Apple moet de wisfunctie van het iPhone 5c-toestel uitschakelen die automatisch in werking treedt na tien mislukte pogingen om het wachtwoord in te voeren. Ook moet het de FBI helpen bij elektronisch invoeren van mogelijke wachtwoorden.

In een open brief op de website van het bedrijf zegt Apple-topman Tim Cook dat ze het besluit zullen aanvechten. "De Amerikaanse overheid heeft ons iets gevraagd wat we gewoonweg niet hebben en wat volgens ons te gevaarlijk is om te maken. Ze vragen ons namelijk om een achterdeurtje in te bouwen in de iPhone." Cook doelt op een manier waarop derden, in dit geval de overheid, kunnen meekijken met de iPhone.

Moedersleutel

Volgens Apple wil de FBI dat het bedrijf een nieuwe versie van zijn besturingssysteem maakt waarin bepaalde beveiligingsfuncties zijn uitgeschakeld en deze installeert op de telefoon van de dader. "In de verkeerde handen kan deze software - die op dit moment niet bestaat - elke iPhone ontgrendelen als iemand over de techniek beschikt." Een soort virtuele moedersleutel dus, die op miljoenen apparaten zou passen.

Sinds iOS 8 beschikt de iPhone over versleuteling die het voor Apple, naar eigen zeggen, onmogelijk maakt om bij gebruikersdata te komen. Het OM gelooft dat niet en denkt dat Apple wel degelijk mogelijkheden heeft om beveiligingsvoorzieningen te omzeilen.

De iPhone die gekraakt moet worden was van San Bernardino-dader Syed Farook. Hij richtte op 2 december samen met zijn vrouw Tafsheen Malik een bloedbad aan. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven. Farook en zijn vrouw werden tijdens hun vlucht door de politie doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl