Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ANP

Top kno-afdeling van AMC vertrekt

tijd van publicatie

Het hoofd van de kno-afdeling van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam vertrekt na een rapport van Ernst & Young over de afdeling. Dat meldt het televisieprogramma Zembla op zijn website en is bevestigd door het ziekenhuis.

Het hoofd van de afdeling, Wytske Fokkens, lag al langer onder vuur, omdat bij visitaties van de kno-afdeling van het AMC geconstateerd was dat het opleidingsklimaat op de afdeling al geruime tijd onveilig was. 

Reorganisatie

Het onderzoek van Ernst & Young kwam er in opdracht van de raad van bestuur van het AMC. Het organisatieadviesbureau adviseert om de leiding van de kno-afdeling te reorganiseren. Ook chef policlinique Erik van Spronsen van de kno-afdeling legt zijn functie neer. 

Zowel Fokkens als Van Spronsen blijft wel werkzaam in het ziekenhuis. Het ziekenhuis bevestigt het vertrek van beide medewerkers.

Calamiteit

Begin januari meldde de NOS dat het AMC een calamiteit niet had gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis vond aanvankelijk dat het niet om een calamiteit ging, maar slechts om een ernstig incident. Dan is melden niet verplicht. Later erkende het ziekenhuis zijn ongelijk toen de Inspectie zich met de zaak bemoeide. 

STER reclame