Het AMC in Amsterdam
NOS Nieuws

Inspectie tikt AMC op vingers over calamiteit met baby

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Het AMC in Amsterdam had levensbedreigende complicaties na een operatie van een baby’tje in 2014 als calamiteit moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis had de evidente calamiteit als 'ernstig incident' beoordeeld. Incidenten hoeven niet gemeld te worden.

In een brief aan de ouders van de baby schrijft de IGZ nu: "De Inspectie stelt vast dat bij de zorg voor uw zoon sprake is van een calamiteit zoals bedoeld in artikel 4a van de Kwaliteitswet Zorginstellingen. Het AMC had hiervan melding moeten doen bij de inspectie." De IGZ beraadt zich nog op maatregelen tegen het AMC.

De inspectie stelt vast dat het bij de zorg voor deze baby in het AMC ontbroken heeft aan "het tijdig herkennen en erkennen van een calamiteit".

Toegegeven

Het ziekenhuis heeft volgens de IGZ al op 13 januari tegenover de inspectie toegegeven dat het bij de behandeling van het baby’tje om een calamiteit ging. Naar buiten toe wilde het ziekenhuis niet toegeven dat het onmiskenbaar in de fout was gegaan.

Diezelfde dag liet het ziekenhuis aan de NOS weten dat het beter zou zijn geweest als de zaak wel gemeld was bij de IGZ. Niet omdat er sprake was van een calamiteit, maar omdat volgens een woordvoerder "de algemene regel is: bij twijfel melden".

Bijzondere operatie

De baby onderging drie maanden na zijn geboorte een complexe en bijzondere dubbele operatie aan zijn strottenhoofd. Dat werd iets verruimd en tegelijk werd zijn strottenklepje een beetje opgetrokken. Die gecombineerde operatie wordt alleen in het AMC uitgevoerd.

De arts die de operatie uitvoerde, gebruikte zonder dat te motiveren hechtdraad die ze nooit eerder had gebruikt. Die hechtdraad raakte los, waarna een nieuwe ingreep nodig was. Korte tijd later moest de baby acuut weer geopereerd worden.

Strottenklepje

Er bleek een scheur in zijn strottenklepje te zitten. Bovendien was een deel daarvan aan het afsterven. Bij die tweede heroperatie is meer dan de helft van het strottenklepje verwijderd. Zo’n klepje dient om de luchtpijp af te sluiten bij het slikken, zodat geen voedsel of drinken in de luchtpijp en vervolgens de longen terecht kan komen.

Het baby’tje, dat intussen 21 maanden oud is, heeft een paar maanden alleen sondevoeding gekregen en heeft een ontwikkelingsachterstand opgelopen. Het moet nog steeds drinken van een lepeltje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl