Elektrische auto
NOS Nieuws

Stroom voor koelkast en stofzuiger uit de accu van je auto

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Vijf jaar geleden plaatste Robin Berg zonnepanelen op het dak van zijn huis. Toen hij ook een elektrische auto aanschafte, viel hem op dat die systemen goed bij elkaar passen.

De ontdekking was het begin van een project met vijftien laadpalen in de Utrechtse wijk Lombok die gevoed worden door zonnepanelen. De stroom wordt niet alleen gebruikt voor auto's, maar ook voor andere elektrische apparaten. Als de auto niet wordt gebruikt, kan de accu elektriciteit leveren aan de woning.

Het blijft hier niet bij, want het project wordt flink uitgebreid. Er komen duizend oplaadpalen verspreid in de provincie Utrecht voor minstens even zovele auto's. Als de accu vol is en de auto hoeft de weg niet op, kan de stroom worden gebruikt voor koelkasten, stofzuigers en verlichting.

Er is niks zo leuk als rijden op je eigen zonne-energie.

Robin Berg

Inmiddels zijn er veel partijen bij de 'elektriciteitscentrale' betrokken, zoals de gemeente, netbeheerder Stedin, General Electric, Renault en Nissan.

"Er is niks zo leuk als rijden op je eigen zonne-energie", zegt Berg. "Maar het wordt pas echt leuk als je je eigen stroom ook nog kunt verkopen als je niet met je auto de weg op hoeft."

Stroom uit zonnepanelen via de auto-accu in je huis

Netbeheerders in Nederland juichen dit soort projecten toe. Om het nog interessanter te maken voor consumenten pleiten zij vandaag gezamenlijk voor flexibele stroomtarieven. Daarmee wordt energie veel goedkoper of zelfs gratis als de zon flink schijnt of de wind hard waait en duurder als dat niet zo is. Voor de eigenaren van de elektrische auto's wordt het dan aantrekkelijker om hun stroom te verkopen.

Overigens blijf je baas over je eigen elektriciteit: je bepaalt zelf wanneer je de stroom verkoopt. Berg: "Dan verkoop je stroom op het moment dat de elektriciteitsprijs hoog is. Dus je slaat het op als de zon flink schijnt en je kunt het weer verkopen als om 19.00 uur iedereen zijn laptop aanzet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl