Alle netbeheerders in Nederland pleiten gezamenlijk voor een flexibel stroomtarief. Als het aan hen ligt wordt elektriciteit duur op het moment dat er weinig wind en zon is, en goedkoop of zelfs gratis als die duurzame bronnen wel veel stroom leveren. Daarmee denken de netbeheerders te stimuleren dat er meer duurzame energie lokaal wordt opgewekt en lokaal wordt gebruikt.
De netbeheerders, zoals Stedin, Alliander en Enexis, staan voor een grote opgave: om vraag en aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen nu er steeds meer elektriciteit lokaal wordt opgewekt met zon en wind.
Tweerichtingsverkeer
Nu is het vervoeren van stroom doorgaans nog éénrichtingsverkeer, van elektriciteitscentrale naar een huis of een school. Maar omdat er steeds meer zonnepanelen op bijvoorbeeld huizen komen en er nog veel windparken worden gebouwd, moet dit tweerichtingsverkeer worden. Daarmee kan de lokaal opgewekte elektriciteit naar het grote landelijke stroomnet worden geleid. De netbeheerders verwachten dat het huidige net er niet berekend is om in de toekomst nog veel meer lokaal opgewekte stroom te vervoeren.
De netbeheerders wijzen op het feit dat voor dat tweerichtingsverkeer veel nieuwe stroomkabels nodig zijn. Ze hebben uitgerekend dat hen dit in de komende jaren tientallen miljarden euro's gaat kosten. Daarom zou het beter zijn, stellen zij, als lokaal opgewekte energie ook in de buurt wordt gebruikt.
Accu's
Daartoe is het wel belangrijk dat stroom kan worden opgeslagen. Want de wind waait niet altijd en de zon gaat 's nachts onder. Er wordt nagedacht over allerlei initiatieven om elektriciteit daadwerkelijk lokaal op te slaan. Zo is er in de provincie Utrecht een groot project, waar de accu's van elektrische auto's worden gebruikt als stroombuffer, op het moment dat de auto niet wordt gebruikt.
De oproep van de netbeheerders is gericht aan de politiek en aan energiebedrijven om hun tarieven daadwerkelijk variabel te maken. Als het lukt kan het de consument veel geld opleveren, denkt bijvoorbeeld netbeheerder Stedin.
Overigens bieden sommige energiebedrijven op dit moment al een verschillend tarief aan voor dag- en nachtstroom. Maar het tarief van de netbeheerder (die ons stroomnet onderhoudt), is niet flexibel. Daarvoor is een wetswijziging nodig.