Bij de Goudsberg in Lunteren zijn twee varkens neergelegd Luke Beens

In Lunteren zijn op de plek waar mogelijk een asielzoekerscentrum komt twee dode varkens gevonden. Onbekenden hebben de kadavers bij recreatiecentrum De Goudsberg neergelegd. De politie heeft ze laten weghalen door een destructiebedrijf.

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede, waar Lunteren bij hoort, noemt het "een schandalige manier van optreden en een grove manier om je mening te geven".

Scouting vindt varkens

De politie kreeg vannacht een telefoontje van leden van de scouting die de varkens hadden gevonden. Agenten hebben de kadavers uit het zicht gelegd. Vanochtend zijn ze weggehaald.

De Goudsberg is een van de vijf plekken die het college van burgemeester en wethouders op het oog heeft voor de vestiging van asielzoekers. Op dit moment laat de gemeente onderzoeken welke locaties het meest geschikt zijn. 

Ede wil op twee of drie locaties kleinschalige opvang van asielzoekers. In totaal wil de gemeente er 600 tot 1400 opvangen. Het college is van plan half maart een besluit te nemen. De gemeenteraad zou daar dan in april over stemmen.

Kindermuts met varkenskop

Gisteren demonstreerden in Ede een kleine honderd mensen tegen de komst van asielzoekers. Dat protest was georganiseerd door DTG (Demonstranten Tegen Gemeenten) en Pegida. 

Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd gearresteerd vanwege provocerend gedrag. Hij droeg een kindermuts in de vorm van een varkenskop. Na een uur werd hij weer vrijgelaten, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie geen strafbaar feit had gepleegd.

Pegida-voorman Wagensveld is gisteren in Ede gearresteerd ANP

STER reclame