NOS Nieuws

Inwoners Ede kritisch over opvang asielzoekers

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

Ede weifelt over asielzoekers

Nog vijf locaties zijn in de race om asielzoekers op te vangen in de gemeente Ede. Volgende maand wil het college van B en W de knoop doorhakken en in april stemt de gemeenteraad daar dan over. Vanmiddag was er een demonstratie tegen de komst van asielzoekers.

Op dit moment wordt onderzocht welke plekken het meest geschikt zijn. Uiteindelijk wil de gemeente twee of drie locaties voor de kleinschalige opvang van asielzoekers.

Ede is een uitgestrekte gemeente met verschillende dorpskernen. In totaal wonen er ruim 100.000 mensen. Dankzij de enorme uitgestrektheid is het in oppervlakte de op acht na grootste gemeente van Nederland. De drie locaties komen dus niet alleen in het dorp Ede. Er wordt ook gekeken naar de kleinere woonkernen, zoals Otterlo.

100 oké, 600 nee

De eigenaar van een bungalowpark in dat dorp wil zijn huisjes beschikbaar stellen voor 600 asielzoekers. Maar dat aantal vinden de inwoners van Otterlo te veel. In het hele dorp hangen actieposters met daarop de tekst dat 100 asielzoekers oké zijn, maar 600 teveel.

Afgelopen week hielden de inwoners een eigen peiling, met als vraag hoeveel asielzoekers acceptabel zijn voor het dorp. De uitslag: 48 procent wil geen asielzoekers in het dorp, de rest wil het wel, variërend van 50 tot 300 asielzoekers.

Weinig Otterloërs zijn blij met de demonstratie van vandaag in Ede. Ze willen niet geassocieerd worden met de actiegroepen Pegida, NVU en Demonstratie tegen Gemeenten die zaterdagmiddag hun onvrede uiten in Ede.

De demonstratie van vanmiddag in Ede

Dat is ook de reden dat de Stuurgroep AZC van de vereniging die de belangen behartigt van de inwoners niet wil meewerken aan een reportage in het NOS journaal. Liever probeert Otterlo's Belang de gemeente via inspraakavonden en enquêtes op andere gedachten te brengen.

Heel bijzonder, die mensen uit alle windstreken.

Jan Klok, vrijwilliger

Minder asielzoekers, willen de inwoners van Otterlo. Maar de gemeente heeft ook een ander gezicht. Achter het station van Ede, in een oude kazerne, verblijven al asielzoekers in de tijdelijke noodopvang. Die kunnen daar niet blijven omdat de gemeente andere plannen heeft met het terrein. Achter de noodopvang komt een nieuwe woonwijk.

Jan Klok is vrijwilliger voor de christelijke vrijwilligersorganisatie Present. Normaal helpt hij vooral mensen die in problemen zitten omdat ze bijvoorbeeld uit huis zijn gezet, of hulp nodig hebben bij de administratie. Maar nu ook Ede asielzoekers opvangt helpt hij bij de opvang een handje.

Net als een echtpaar dat de kledingwinkel runt van het Rode Kruis op het terrein. Ook zij komen uit Ede en wilden iets doen voor de asielzoekers die het dorp herbergt.

Jan Klok wandelt iedere maandag met een groep asielzoekers door het natuurgebied. Een gids van Staatsbosbeheer legt hen uit wat ze zien. "Heel bijzonder hoor, al die mensen uit alle windstreken. Pas na een paar wandelingen kom je met ze in gesprek en hoor je wat voor dingen ze mee hebben gemaakt."

Christenplicht

Ook Jan Klok heeft best zijn bedenkingen bij de hoeveelheid asielzoekers die hun heil zoeken in Nederland, en dus ook in Ede moeten worden opgevangen. Hij helpt ook mensen uit Ede die graag dezelfde hulp zouden krijgen als de asielzoekers die Nederland nu opvangt, hulp om uit de armoede te blijven.

Ook verbaast het hem dat mensen zich wel voor asielzoekers in willen zetten en niet voor andere hulpbehoevende mensen in Ede. Want sinds de noodopvang is geopend, hebben ook in Ede mensen hun vrijwillige hulp aangeboden. Voor Jan Klok maakt het niet uit of hij hulp moet bieden aan de inwoners van Ede of aan de asielzoekers die tijdelijk neerstrijken in het dorp. Het is je christenplicht vindt hij om te helpen. "En ik heb toch tijd over", zegt de gepensioneerde accountant van beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl