Bas (rechts) met zijn Leon
NOS Nieuws

Openbaar Ministerie vervolgt weigerbedrijf Drachten

Justitie gaat de bedrijfsleider die een homoseksuele stagiair weigerde, vervolgen voor discriminatie. Het gaat om een 42-jarige man uit Opeinde die namens een landbouwmechanisatiebedrijf in Drachten een student weigerde op grond van zijn geaardheid.

"Als dat gebeurt dan doemt het wetboek van strafrecht op. Er is dan sprake van discriminatie door het bedrijf vanwege homoseksuele geaardheid. Dat is strafbaar en wij hebben besloten om tot vervolging over te gaan", zegt een woordvoerder van het OM.

Onderscheid

Eerder vandaag kreeg de 25-jarige Bas van der Meer gelijk in een zaak die hij hierover had aangespannen bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde dat het bedrijf met het aannemen van een stagiair geen onderscheid had mogen maken tussen een heteroseksuele of een homoseksuele persoon.

Het christelijke bedrijf weigerde de student aan de Hanzehogeschool in Groningen als stagiair, nadat de medewerkers op zijn Facebookpagina hadden gezien dat hij een vriend heeft en openlijk voor zijn seksuele geaardheid uitkomt.

"Het bedrijf is heel open en eerlijk geweest in zijn motieven. Maar dat zal het bedrijf er volgens ons niet van vrijpleiten dat het zich wel degelijk aan discriminatie schuldig heeft gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl