Bas (rechts) met zijn Jan Willem

'Door mijn aanklacht kwamen mensen uit de kast'

Zo kom je op voor je eigenbelang en niet veel later ben je een boegbeeld voor een minderheid. "Mensen zijn dankzij mij uit de kast gekomen", zegt Bas van der Meer. "Ze zagen mij als een voorbeeld, omdat ik zei dat je jezelf moet kunnen zijn."

Een maandenlange zoektocht naar gerechtigheid is voor hem geëindigd: het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat hij inderdaad gediscrimineerd is, omdat hij ergens geen stage mocht lopen vanwege zijn geaardheid.

Een grote overwinning, zegt hij opgelucht. "Voor mij was het belangrijkste dat iemands geloofsovertuiging niet boven de Nederlandse wet staat. Dat is nu naar voren gekomen. Daar ben ik heel blij mee."

Ze zagen mij als een voorbeeld, omdat ik zei dat je jezelf moet kunnen zijn.

Bas van der Meer

Het is 18 november 2015 als Bas een bericht op zijn Facebookpagina plaatst. Hij mag geen stage lopen in verband met zijn seksuele geaardheid, schrijft hij. De post wordt tienduizenden keren gedeeld en door veel media opgepikt.

"Ik ben toen echt een hele tijd geleefd", vertelt Bas, die er niet direct bij stilstond dat hij opkwam voor een minderheid in de samenleving. "Het drong pas tot me door toen ik hoorde dat mensen dankzij mijn actie zelf voor hun geaardheid uit durfden komen. Mensen hebben mijn voorbeeld opgepikt."

Zij geloven in God. Dat is prima en dat mogen ze uitdragen. Maar ze respecteren niet wie ik ben.

Bas van der Meer

Het christelijke landbouwmechanisatiebedrijf heeft nog geprobeerd om via het college met Bas in contact te komen. Daar had hij geen zin in, zegt hij nu. Hij wilde de uitspraak afwachten.

"Die man zei al dat we niet met elkaar konden verenigen, omdat we beiden een ander standpunt hebben", blikt Bas terug. "Zij geloven in God. Dat is prima en dat mogen ze uitdragen. Maar ze respecteren niet wie ik ben. Je kunt niet allemaal dezelfde mening hebben, dat is onmogelijk binnen deze maatschappij, maar je moet elkaar wel in waarde laten."

Bas is vorige week begonnen met een stage bij een bedrijf in Drachten. Hij richt zich daar vooral op de online marketing. "Het is een familiebedrijf, waar je mag zijn wie je bent."

Deel artikel: