Stembureau Rotterdam
NOS Nieuws

Zijn er in mijn gemeente minder stembureaus bij het Oekraïne-referendum?

Hoeveel van de reguliere stembureaus opengaan bij het Oekraïne-referendum in april, verschilt sterk per gemeente. Sommige gemeenten, zoals Oldenzaal, Stein en Nuenen, openen veel minder stembureaus dan bij een reguliere verkiezing. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder 323 van de 390 Nederlandse gemeenten.

In totaal gaat een op de tien stembureaus niet open tijdens het referendum. In sommige gevallen betekent dat dat mensen verder moeten lopen naar een stembureau. In andere gevallen is dat niet zo, omdat er vorig jaar meerdere stembureaus op één locatie waren en nu niet meer. Dat is bijvoorbeeld het geval in Leeuwarden, waar het aantal stembureaus daalt maar het aantal stemlocaties gelijk blijft.

Ook het aantal stembureaus per gemeente verschilt sterk, afgezet tegen het aantal inwoners. Zo moeten in Oldenzaal veel meer mensen een stembureau delen - bijna 5000 in totaal - dan in bijvoorbeeld Ameland, waar slechts 684 mensen hetzelfde stembureau delen. Het gemiddelde ligt op 1565 kiezers per stembureau.

"Door minder stembureaus in te richten, halen gemeenten zich de verdenking op de hals het voor mensen lastiger te maken om te stemmen", zei Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, tegen de NOS.

"Dat is vooral een probleem omdat de geldigheid van het referendum afhangt van de hoogte van de opkomst." Het referendum is geldig als 30 procent of meer van de stemgerechtigden komt opdagen.

Eén op tien stembureaus niet open met Oekraïne-referendum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl