Zijn er in mijn gemeente minder stembureaus bij het Oekraïne-referendum?

ANP

Hoeveel van de reguliere stembureaus opengaan bij het Oekraïne-referendum in april, verschilt sterk per gemeente. Sommige gemeenten, zoals Oldenzaal, Stein en Nuenen, openen veel minder stembureaus dan bij een reguliere verkiezing. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder 323 van de 390 Nederlandse gemeenten. 

In totaal gaat een op de tien stembureaus niet open tijdens het referendum. In sommige gevallen betekent dat dat mensen verder moeten lopen naar een stembureau. In andere gevallen is dat niet zo, omdat er vorig jaar meerdere stembureaus op één locatie waren en nu niet meer. Dat is bijvoorbeeld het geval in Leeuwarden, waar het aantal stembureaus daalt maar het aantal stemlocaties gelijk blijft.

Bekijk de verschillen per gemeente

Referendum?

Bij het Oekraïne-referendum op 6 april mogen de Nederlandse kiezers zich buigen over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Volgens voorstanders gaat het verdrag vooral om economische samenwerking, maar tegenstanders vrezen dat het verdrag een eerste stap is naar een Europees lidmaatschap van Oekraïne en leidt tot problemen met Rusland.

Ook het aantal stembureaus per gemeente verschilt sterk, afgezet tegen het aantal inwoners. Zo moeten in Oldenzaal veel meer mensen een stembureau delen - bijna 5000 in totaal - dan in bijvoorbeeld Ameland, waar slechts 684 mensen hetzelfde stembureau delen. Het gemiddelde ligt op 1565 kiezers per stembureau.

Aantal kiezers per stembureau

"Door minder stembureaus in te richten, halen gemeenten zich de verdenking op de hals het voor mensen lastiger te maken om te stemmen", zei Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, tegen de NOS. 

"Dat is vooral een probleem omdat de geldigheid van het referendum afhangt van de hoogte van de opkomst." Het referendum is geldig als 30 procent of meer van de stemgerechtigden komt opdagen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Eén op tien stembureaus niet open met Oekraïne-referendum

Verantwoording 

Voor dit onderzoek benaderde de NOS alle 390 gemeenten. Daarvan gaven er 323 op tijd antwoord. Die hebben bij het Oekraïne-referendum samen 6388 stembureaus, bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten waren dat er 7081 en bij de Europese verkiezingen 7180. Gemeenten die niet hebben geantwoord, zijn ook niet meegeteld voor de statistieken over de eerdere verkiezingen. Er is rekening gehouden met gemeentelijke herindelingen. 

De NOS vroeg de 311 gemeenten die antwoord gaven hoeveel stembureaus ze van plan zijn in te zetten bij het referendum in april. Die aantallen zijn vergeleken met cijfers van de Kiesraad over de afgelopen verkiezingen. 

Hoewel stembureaus verschillen van stemlocaties, kiest de NOS ervoor om stembureaus als uitgangspunt te nemen. Over het aantal stemlocaties heeft de Kiesraad namelijk geen betrouwbare cijfers, wat vergelijken moeilijker maakt. 

De cijfers zijn dinsdag om 13:48 aangepast, daarbij zijn de gegevens van 13 gemeenten toegevoegd. De statistieken over de gemeente Helmond werden verwijderd: die bleken onjuist.

STER Reclame