Lege schappen bij de V&D ANP

Als een berg zag hij op tegen deze dag. Wim van de Water (58) werkte 40,5 jaar bij V&D, tot de curator vandaag het einde aankondigde. "Het is klaar, de show is over." 

Het winkelpand in Hoorn is net als andere V&D-filialen vandaag gesloten. Van de Water inventariseert samen met zijn collega's de artikelen. "Ik zat vanmorgen aan de koffie en het daalde als een mokerslag in. Dit zou wel eens de laatste dag kunnen zijn."

Van de Water liep tientallen jaren geleden stage bij V&D. Hij haalde zijn diploma, solliciteerde en werd aangenomen. "Zo ging dat vroeger. Ik heb hier altijd met ontzettend veel plezier gewerkt. Het is een geweldig mooi bedrijf. Echt een stuk van mijn leven." 

Laatste lunch, dan de WW

Het werken in de dichte winkel noemt hij onwerkelijk. De rolluiken zijn naar beneden en eventuele klanten staren naar binnen. Hij heeft vanochtend al een traantje moeten laten om het nakende einde. 's Middags luncht hij voor naar wat later blijkt de laatste keer met al zijn collega's in de V&D. Boos is hij niet.

"Ik ben boos op niemand", zegt Van de Water. "En al helemaal niet op onze klanten. We hebben de afgelopen tijd zo veel lieve en mooie reacties gekregen."

Morgen zit de ex-V&D'er voor het eerst van zijn leven zonder werk, een onwerkelijk vooruitzicht voor hem. "Ik ben ervan overtuigd dat de kater en het verdriet komen, maar dat zal later gebeuren." 

Dit was het, het is voorbij

Van de Water

Waar het fout ging? Volgens Van de Water had V&D weinig geluk met zijn buitenlandse investeerders. "De een investeerde niet en leende ons geld tegen een heel hoog rentepercentage. De ander verkocht onze panden en nam de helft van de winst mee naar het buitenland." 

Even over half vijf komt het bericht binnen. Er komt geen overname. "Dit was het, het is voorbij", zegt Van de Water. Hij sluit de deur van de V&D in Hoorn voor de laatste keer achter zich. 

STER reclame