Het referendum is een initiatief van het comité GeenPeil
NOS Nieuws

'We verwachten een lage opkomst, dus minder stembureaus'

De gemeente Oldenzaal verwacht dat weinig mensen naar de stembus zullen komen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Daarom worden er maar vijf stembureaus ingericht, terwijl dat er anders zeventien of achttien zijn. "Met alle respect voor het onderwerp, verwacht ik toch een lage opkomst", zegt burgemeester Theo Schouten in het NOS Radio 1 Journaal.

Vergeleken met de provinciale verkiezingen van vorig jaar worden er door het hele land 10 procent minder stembureaus ingericht. In Oldenzaal is het aantal stembureaus het hardst gedaald.

Compacte gemeente

Burgemeester Schouten (PvdA) denkt dat weinig inwoners van zijn gemeente het belang zien van het referendum. "Dit referendum gaat niet om een algemeen vertegenwoordigend lichaam zoals de Tweede Kamer, die vier jaar lang de bevolking vertegenwoordigt. Dit is een raadplegend referendum, dat bovendien maar over één onderwerp gaat."

"Daarnaast heeft minister Plasterk opgeroepen tot een kostenefficiënte uitvoering van het referendum. Oldenzaal is een compacte gemeente en daarom denken we dat we minder bureaus nodig zullen hebben."

Ik hoop dat veel mensen gaan stemmen, maar ik verwacht een lage opkomst.

Burgemeester Schouten van Oldenzaal

Het referendum, dat op 6 april gehouden wordt, is geldig als 30 procent of meer van de stemgerechtigden komt opdagen. Schouten betwijfelt of die drempel in Oldenzaal gehaald wordt. "Bij de Europese verkiezingen in 2014 was de opkomst hier 33 procent. Dat is al laag. Ik denk dat de opkomst in april nog minder zal zijn."

Ondanks de lage verwachtingen roept Schouten de gemeente op om te komen stemmen. "Zelf ga ik stemmen en ik hoop dat zo veel mogelijk mensen dat doen. Maar of men gaat stemmen, is afhankelijk van de campagnes die worden gevoerd en het belang dat de mensen hechten aan dit onderwerp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl