AFP
NOS Nieuws

Nieuwe aanval Turkije op Koerdische militie Syrië

Het Turkse leger heeft voor de derde opeenvolgende dag de Koerdische YPG-militie in het noorden van Syrië aangevallen. Dat gebeurde nadat vanmorgen een Turks checkpoint aan de Syrische grens onder vuur was komen te liggen.

De Turkse premier Davutoglu zegt dat Turkije niet toestaat dat de YPG de grensstad Azaz in handen krijgt. Het kan dan "hardst mogelijke reactie" verwachten, zei hij.

Wie Azaz beheerst controleert het verkeer naar de belangrijkste grensovergang ten noorden van Aleppo. Hij dreigt een vliegveld dat de YPG in handen heeft "onbruikbaar" te maken als de Koerden zich daar niet terugtrekken.

De YPG wist de afgelopen tijd te profiteren van de strijd tussen het Syrische leger, dat gesteund wordt door de Russische luchtmacht, en milities van de Syrische oppositie, onder meer rond Azaz.

Weekend

Davutoglu zei verder dat met de artilleriebeschietingen van het afgelopen weekend is voorkomen dat de Koerden Azaz in handen kregen en ook de stad Tal Rifaat de weg naar Aleppo.

Turkije vindt dat de Syrische Koerden de afgelopen tijd te veel terreinwinst hebben geboekt. De regering ziet hen als bondgenoten van de Turks-Koerdische PKK, die als terreurorganisatie wordt beschouwd, en is bang dat de YPG de PKK van wapens en munitie voorziet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl