Winkelend publiek bij het Utrechtse filiaal van V&D
NOS Nieuws

Wordt het CoolCat of Hudson's? Beslissende dagen voor V&D

Het zijn spannende dagen voor V&D. Vandaag zou duidelijk worden wat er met de panden en het personeel van het eind vorig jaar failliet verklaarde warenhuis zal gebeuren. De curatoren vragen nu drie dagen uitstel. Op het spel staat de toekomst van de 62 vestigingen en zo'n 8000 werknemers.

De curatoren praten met CoolCat eigenaar Cool Investments en daarnaast heeft ook het Canadese Hudson's Bay belangstelling voor de winkelpanden.

Cool Investments

De curatoren zien het liefst een doorstart van V&D, waarin de merknaam, de inboedel en de huurcontracten worden overgenomen. Dat is ook waar Cool Investments-eigenaar Roland Kahn op uit is. Hij wil met meer dan de helft van de huidige vestigingen doorgaan. Alleen is niet duidelijk of Kahn op de lange termijn genoeg financiële zekerheid kan bieden.

Vastgoedeigenaren hebben twijfels over Kahn. Hij heeft minder ervaring met het runnen van grote warenhuizen dan Hudson's Bay.

Hudson's Bay

Het Canadese bedrijf, eigenaar van onder meer Galeria Kaufhof in Duitsland, wil zo'n 35 panden gebruiken om een nieuw warenhuis te vestigen in de Nederlandse binnensteden.

Hudson's Bay onderhandelt direct met de eigenaren van het V&D-vastgoed. De meeste winkelpanden zijn in handen van investeerders, zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen of vastgoedpartijen. Dit soort investeerders is op zoek naar een huurder voor de lange termijn, eentje naar wie ze weinig omkijken hebben.

Klok tikt

Voordeel aan een doorstart van V&D onder Kahn is dat de winkels openblijven. Maar vastgoedeigenaren vrezen dat de winkels niet genoeg zijn vernieuwd en dat ze over een jaar weer in de problemen komen.

Als het Canadese bedrijf de huurcontracten overneemt, moet het flink gaan verbouwen. Dat betekent dat de winkels langere tijd dicht zullen gaan. Maar een nieuw concept is op de langere termijn wellicht wel levensvatbaarder.

Tijd speelt ook een rol bij de onderhandelingen. Het personeel krijgt na dinsdag niet meer doorbetaald door het UWV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl