Roland Kahn van CoolCat, al 20 jaar op overnamepad
Zelf ontkent hij het, maar Roland Kahn, oprichter van CoolCat, is er volgens bronnen wel degelijk op uit V&D over te nemen.
V&D is bepaald niet het eerste bedrijf waar Kahn zijn oog op laat vallen. Hij is inmiddels eigenaar van onder meer America Today, Sapph en MS Mode.
Kahn neemt al sinds 1996 bedrijven over. Hij begon in dat jaar met twintig vestigingen van Bata, gevolgd door het verlieslijdende Amici in 2001. In de vijf jaren daarna werden zes winkels van Fooks en de keten America Today overgenomen.
Na mislukte pogingen om HEMA, V&D en de Bijenkorf over te nemen, lijfde zijn investeringsmaatschappij Cool Invest in 2010 damesmodezaak MS Mode in. Kahn zag een gat in de markt voor dames met grotere maten. Het gewenste succes bleef uit, mede door de opkomst van goedkope kledingzaken als Primark.
Een jaar later was er de overname van lingeriemerk Sapph, dat aan de rand van een faillissement stond. Naar eigen zeggen kocht Kahn dat "uit pure geiligheid".
Quote 500
De ondernemer heeft inmiddels meer dan 600 vestigingen in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Samen goed voor een omzet van circa 460 miljoen euro. Hij is ook mede-eigenaar van het pand van De Bijenkorf in Amsterdam.
In het RTL-programma Z op Zaken zei Kahn twee weken geleden dat hij dit jaar een nieuwe winkelketen voor vrouwen begint. Hij zei te denken dat hij weer een gat in de markt voor vrouwen heeft gevonden, "want ik hou van vrouwen".
Met een geschat vermogen van 250 miljoen euro staat Kahn op nummer zeventig in de Quote 500.
Roland Kahn was 15 jaar toen hij in 1967 een vakantiebaantje kreeg in een kledingzaakje in Amsterdam. In het Management Team Magazine zei hij eens dat hij daar gegrepen werd door het vak. "Mensen stappen een winkel binnen, je helpt ze met passen, ze rekenen af en zijn weer weg." De snelheid van het winkelspel sprak hem aan.
De eerste CoolCat-winkel kwam er in 1979 op de Nieuwendijk in Amsterdam. Nu zijn er 130 CoolCats in Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg.
Vrouwen
In 2014 kwam Kahn in het nieuws toen hij minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking in het bijzijn van een verborgen camera "een of andere linkse kutminister" noemde. Dat deed hij nadat Ploumen had gezegd dat CoolCat nalatig was in Bangladesh, waar veel kleding wordt gefabriceerd.
Volgens Kahn heeft de affaire hem een half miljoen euro aan inkomsten gekost. De twee legden het later bij. Van een ontmoeting op het kantoor van CoolCat werd een foto verspreid.
Kahn noemt zichzelf geen echte manager. Hij zegt dat hij het retailvak met vallen en opstaan heeft moeten leren. In het boek Mijn naam is Ronald Kahn en ondernemen is mijn passie geeft hij tips.