Buitenlandse pers over Bosch-expositie: waanzinnige show
De Jeroen Bosch-tentoonstelling in Den Bosch is niet onopgemerkt gebleven in de internationale media. Wereldwijd is er aandacht voor expositie in het Noordbrabants Museum. "Verbeelding en scherpzinnigheid komen naar voren in deze waanzinnige show", schrijft The Financial Times.
De opening van de tentoonstelling door koning Willem-Alexander is live te volgen via NOS.nl
The Telegraph noemt de tentoonstelling een "once-in-a-lifetime event". Volgens de Engelse krant is Bosch één van de meest inventieve artiesten aller tijden. "Zonder Bosch geen Goya, Dali, Bacon of Chapman Brothers", zegt recensent Alastair Sooke in de Engelse krant.
"Bosch heeft de vaardigheid om nieuwe vormen te creëren", vertelt Sooke. "Weinig artiesten kunnen maken wat de natuur niet is gelukt." De tentoonstelling krijgt vijf sterren van The Telegraph.
Geleend
De Financial Times besteedt uitgebreid aandacht aan de tentoonstelling. De krant merkt op dat het Noordbrabants Museum dicht bij de oude werkplek van Bosch ligt.
Ondanks die ligging heeft het museum geen enkel exemplaar van Bosch' werken in haar vaste collectie. Alle werken die te zien zijn in de tentoonstelling zijn geleend van andere musea. Onder meer het Prado in Madrid en het Boijmans Van Beuningen in Rotterdam stelde een schilderij beschikbaar.
De Bosch-tentoonstelling is een goede reden om naar Nederland te reizen.
Volgens het FT is het daarom des te fraaier dat er nu twintig van de nog 25 bestaande schilderijen nu in Den Bosch zijn. De tentoonstelling laat zien dat Bosch een moderne artiest is, schrijft de krant.
De Spaanse nieuwssite 20minutos noemt de tentoonstelling "een goede reden om naar Nederland te reizen". De expositie is volgens de site "een ongekend eerbetoon aan de belangrijkste Nederlandse kunstenaar uit de Middeleeuwen".
Het Duitse persbureau DPA besteedt aandacht aan de ticketverkoop voor de wundersame Schreckenswelt: "al voor de opening waren alle 90000 kaarten verkocht. Vijfhonderd jaar na de dood van Bosch komt zijn werk weer tot leven".