De Hooiwagen is een van de topstukken op de Jeroen Bosch-tentoonstelling
NOS Nieuws

Den Bosch viert opening unieke expositie Jeroen Bosch

Nooit eerder waren zo veel kunstwerken van Jeroen Bosch te zien in Den Bosch, de stad waar de wereldberoemde kunstenaar rond 1450 als Jheronimus van Aken werd geboren en waaraan hij zijn artiestennaam ontleende.

Vandaag opent koning Willem-Alexander de internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum, tijdens een groot evenement in het centrum van Den Bosch. De tentoonstelling is het hoogtepunt van de culturele manifestatie Jheronimus Bosch 500, waarmee het 500ste sterfjaar van de kunstenaar uitgebreid wordt herdacht.

De NOS zendt in samenwerking met Omroep Brabant de opening rechtstreeks uit van 13.15 – 15.00 uur op NPO 1. Vanavond is er om 20.35 uur een terugblik op NPO 2.

Ali B.

De koning woont vanmiddag in de Sint-Janskathedraal de openingsceremonie bij met daarin muziek, de dansvoorstelling Hieronymus B. en toespraken van onder meer burgemeester Ton Rombouts, die het initiatief nam voor de expositie, en directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum. Op de Parade bij de kathedraal kijkt het publiek op grote schermen mee. Daar zijn na afloop diverse muzikale optredens.

De koning loopt na de ceremonie naar het museum, waarbij hij vergezeld wordt door een stoet bonte Bosch-creaties. Zanger en rapper Ali B. geeft samen met de Koninklijke Harmonie een interpretatie van het 'Jeroen Bosch'-lied Het Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot.

Onderweg bekijkt de koning onder andere straatkunst in 3D die geïnspireerd is door het werk van Jeroen Bosch. Op het voorplein van het museum zal hij de tentoonstelling officieel openen.

Wie is Jeroen Bosch?

Met meer dan twintig schilderijen en een groot aantal tekeningen is Visioenen van een genie de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht.

Dat die werken nu allemaal in Den Bosch te zien zijn, is vooral bijzonder omdat het Noordbrabants Museum zelf geen werken van Bosch in bezit heeft, maar ze allemaal in bruikleen heeft gekregen.

De topstukken komen uit vooraanstaande musea uit de hele wereld, zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), en De Dood en de Vrek uit de National Gallery of Art (Washington).

In ruil daarvoor heeft een wetenschappelijk team van het Bosch Research and Conservation Project een groot deel van de schilderijen de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht en gerestaureerd. Dankzij dit onderzoek biedt de expositie een nieuw perspectief op het werk van Jeroen Bosch.

Gedenksteen in de Sint-Janskathedraal herinnert aan Jeroen Bosch

Jeroen Bosch schilderde zijn karakteristieke werk vol illusies, hallucinaties en wonderlijke gedrochten in zijn atelier in Den Bosch. Zijn werk verbeeldt de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. De manier waarop hij realiteit en fantasie combineerde was destijds totaal nieuw.

Matthijs Ilsink, kunsthistoricus en projectleider van het Bosch Research and Conservation Project, is vanmiddag te gast in de uitzending. Presentator Dionne Stax spreekt met hem over het belang van het werk van Jeroen Bosch.

NOS Jeroen Bosch 500 jaar, 13.15 - 15.00 uur, NPO 1 en NOS.nl
NOS Jeroen Bosch 500 jaar, 20.35 – 21.05 uur, NPO 2 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl