De zalmsnippers van de Jumbo die terug worden geroepen
NOS Nieuws

Jumbo haalt zalm terug om bacterie

Supermarkt Jumbo roept klanten op om gerookte zalm van het Jumbo-huismerk terug te brengen. Tijdens een steekproef bij leverancier H. van Wijnen uit Krimpen aan de IJssel is de listeriabacterie in de zalm gevonden. Die bacterie kan een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Daarom is het zekere voor het onzekere genomen.

Het gaat om de gerookte zalmsnippers (150 gram) met een houdbaarheidsdatum tot 29-02-2016. Ook een partij gerookte zalmplakken (100 gram) wordt teruggeroepen met een houdbaarheidsdatum tot 23-02-2016, 25-02-2016, 26-02-2016 en 01-03-2016.

Wie een van de zalmproducten heeft gekocht mag het zonder bonnetje terugbrengen naar een Jumbo-supermarkt. Voor zover bekend hebben andere winkels de betreffende zalmproducten niet verkocht.

Onderzoek

Begin deze maand meldde Omroep Gelderland dat bij de helft van 21 onderzochte visverwerkers de afgelopen jaren te weinig is gedaan tegen de listeria-bacterie. Onder anderen bij Jumbo-leverancier Van Wijnen.

De NVWA controleert normaal pas in de winkels of er Listeria in gerookte zalm zit. Maar omdat Van Wijnen onder vuur ligt, is besloten om in de fabriek al onderzoek te doen naar Listeria, schrijft Omroep Gelderland. Uit deze steekproef kwam naar voren dat de gerookte zalm Listeria bevat.

Ook bij het bedrijf Foppen waar in 2012 salmonella was aangetroffen blijkt dat er te weinig is gedaan tegen de listeriabacterie. Door de salmonella-uitbraak overleden destijds vier mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl