In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Listeriabacterie in vis blijft bedreiging voor gezondheid consument

Visbedrijven doen nog steeds te weinig in de strijd tegen de listeria-bacterie. Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat er bij de helft van 21 onderzochte visverwerkers de afgelopen jaren iets mis was op dit punt.

Onder de onderzochte bedrijven zijn Foppen, die gerookte zalm en andere visproducten aan Albert Heijn levert, en Van Wijnen, leverancier van Jumbo. Foppen kreeg in maart 2015 drie waarschuwingen van de NVWA, waaronder één voor het niet op orde hebben van onderzoek naar listeria.

Listeria kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een lagere weerstand. In 2012 was er bij Foppen een uitbraak van salmonella, waaraan vier mensen overleden.

Daadkracht

Deskundigen vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit harder moet ingrijpen. "Er wordt nu alleen waarschuwing op waarschuwing gegeven", zegt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van het bedrijf Scienta Nova.

Hij zegt dat de leverancier van Jumbo in maart een waarschuwing kreeg en in september opnieuw, omdat er in de tussentijd geen verbetering was. Voordat er iets gebeurt is er zo een jaar voorbij, zegt Velzeboer. "Dan ben je geen daadkrachtige autoriteit en kun je levens in gevaar brengen. Als je vis in de handel brengt die niet aan de listeria-eisen voldoet, is dat wat mij betreft strafbaar."

Onder druk

Microbioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit vindt dat niet alleen de visverwerkers in de fout gaan. "Dat het microbiologisch onderzoek onvoldoende is, is zowel de producenten als de NVWA te verwijten. Maar de supermarkten zijn kennelijk ook niet in staat om de producenten onder druk te zetten."

Zowel Albert Heijn als Jumbo zegt dat leveranciers streng worden gecontroleerd. AH stelt naar eigen zeggen eisen die verder gaan dan de wet. Jumbo wijst erop dat de wet niet is overtreden en dat er geen terugroepacties zijn geweest.

Advertentie via Ster.nl