Ronald Plasterk
NOS Nieuws

Plasterk: blijf met je poten van politici af

Mensen die het niet eens zijn met lokale besluiten of ontwikkelingen moeten dat op een normale manier laten weten, zegt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij reageert daarmee op het nieuws dat honderden raadsleden overwegen met hun werk te stoppen vanwege bedreigingen rond de opvang van asielzoekers.

"Bedreigingen, bekladdingen, auto's in de brand steken, het kan echt niet. Blijf met je poten van onze politici af", zegt Plasterk.

Hij zegt verder dat er vanuit Binnenlandse Zaken gesprekken plaatsvinden om raadsleden die met problemen kampen ondersteuning te bieden.

"We hebben nog geen concrete cijfers maar alles wijst erop dat de problemen toenemen", aldus de minister.

De Nederlandse Vereniging voor raadsleden, Raadslid.Nu, kwam vanmorgen met het nieuws naar buiten dat 7 procent van een kleine 3000 ondervraagde raadsleden overweegt te stoppen vanwege de manier waarop bestuur en raad worden bejegend.

Plasterk noemt het "heel erg" dat mensen die bezig zijn met fatsoenlijk besturen met bedreigingen te maken krijgen. "Wie het niet eens is met ontwikkelingen of besluiten kan dat op een gewone manier laten merken. Schrijf een brief, uit je mening. Maar dit kan gewoon niet."

Plasterk: afblijven van politici

'Niet praten over kogels'

Dat politici over en weer soms harde worden gebruiken helpt volgens Plasterk ook niet mee. "Dat praten over kogels vind ik ook heel onaangenaam. Mensen denken dan: als het inmiddels daar over gaat dan maakt het niet zo gek veel uit als ik een keer een auto beklad".

"Het is begrijpelijk dat er spanningen zijn in de lokale samenleving, maar we moeten er gewoon over praten. Laten we wegblijven bij alles wat met bedreigingen te maken heeft", aldus Plasterk.

Plasterk: politici moeten goede voorbeeld geven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl