ZZp'ers moeten vanaf 1 mei met elke opdrachtgever een goedgekeurd contract afsluiten
NOS Nieuws

Wiebes belooft beterschap aan zzp'ers

Staatssecretaris Wiebes belooft dat de Belastingdienst meer duidelijkheid zal geven aan zzp'ers en hun opdrachtgevers over de nieuwe 'modelcontracten' die in plaats komen van de VAR (Verklaring arbeidsrelatie). Zij moeten daar vanaf 1 mei mee werken, maar vinden dat er nog te veel onduidelijk is.

De Belastingdienst adviseert zzp'ers te werken met goedgekeurde modelcontracten, maar die blijken vaak niet te kloppen. In sommige gevallen staan er zelfs onwettige onderdelen in, bijvoorbeeld dat de zzp'er zijn opdrachtgever in alle gevallen vrijwaart.

"Welke zzp'ers snapt dit nog?" vroeg D66-Kamerlid Van Weyenberg aan Wiebes tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Bij de Kamerleden komen de laatste dagen veel vragen binnen over onduidelijkheden.

Toezegging

Wiebes erkende dat in contractonderdelen die niet over belastingen gaan, fouten staan. "Die worden er uitgehaald, dat is mijn toezegging", beloofde Wiebes.

Ook komt er betere voorlichting en denkt hij erover om alle individuele zzp'ers informatie te sturen over de nieuwe situatie. "De grap is dat de nieuwe wet een eind moet maken aan de onduidelijkheid, maar dat er nog te veel onduidelijkheid is over de nieuwe duidelijkheid", zei Wiebes.

Zekerheid

De Belastingdienst beoordeelt de modelcontracten op schijnzelfstandigheid: de zzp'er mag geen verkapte werknemer zijn. Een 'goedkeuringsstempel' moet zzp'er en opdrachtgever vooraf de zekerheid geven dat zij geen loonbelasting en premies volksverzekeringen hoeven te betalen.

Als beide partijen zich niet aan de overeenkomst houden kan de belastingdienst een naheffing opleggen. Bij de VAR, die op 1 mei verdwijnt, was het voor de Belastingdienst moeilijk te controleren of een iemand werknemer was of echt ondernemer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl