Nabestaanden tijdens de Nationale Herdenking in 2014
NOS Nieuws

Rusland reageert op brief nabestaanden MH17

De Russische luchtvaartautoriteit heeft een antwoord gestuurd aan de nabestaanden van vlucht MH17. Die vroegen eind januari in een brief aan president Poetin en de Oekraïense president Porosjenko om steun bij het opsporen van radarbeelden over het neerhalen van het vliegtuig.

In de brief aan de nabestaanden schrijft de luchtvaartautoriteit dat Rusland meteen na de tragedie in augustus 2014 "alle bestaande gegevens van de primaire radar waarop vlucht MH17 is te volgen, ter beschikking heeft gesteld aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Rusland bewaart deze gegevens tot op heden en is bereid ze opnieuw te verstrekken aan de verantwoordelijke organisaties", aldus adjunct-directeur Oleg Stortsjevoj van de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia.

Hij schrijft de brief namens president Poetin.

Video

De Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef eerder in zijn rapport dat Rusland alleen videobeelden van het radarscherm met gecombineerde beelden van de primaire en secundaire surveillance-radar heeft gegeven. De nabestaanden vroegen Poetin in hun brief na te gaan of er backups beschikbaar zijn, en of er mogelijkheden zijn om de beelden terug te halen. Ook willen ze weten of Rusland over satellietbeelden van het neerhalen beschikt.

Stortsjevoj schrijft dat de Russische primaire radarbeelden zijn overgedragen in het formaat van een video-opname van het radarscherm van de Russische luchtverkeersleiding. "De primaire radarbeelden aan de Russische kant worden uitsluitend bewaard in een video-formaat, hetgeen niet in tegenspraak is met de regels van de internationale burgerluchtvaart."

Hij gaat verder niet in op de vraag of Rusland over de satellietbeelden beschikt. Stortsjevoj herhaalt alleen dat er al kort na de ramp alle beschikbare beelden zijn gedeeld.

De adjunct-directeur zegt mee te leven met de nabestaanden. "Ik wil u nogmaals mijn medeleven betuigen met het verlies van uw familieleden en naasten bij deze verschrikkelijke tragedie."

Vooringenomenheid

Stortsjevoj stelt dat Rusland zijn best doet om de waarheid te achterhalen. Hij roept de nabestaanden op om "maximale openheid en objectiviteit" te eisen van de Nederlandse autoriteiten en het internationale Joint Investigation Team dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert. Hij stelt dat de door Rusland ingebrachte informatie niet is meegenomen in de conclusies van het rapport van de Onderzoeksraad. Hij vreest dat hetzelfde zal gebeuren bij het strafrechtelijk onderzoek.

"Rusland heeft meermalen gewezen op de buitengewone geslotenheid en vooringenomenheid van het Nederlandse technische onderzoek. En is solidair met u in uw pogingen antwoorden te vinden op de vele nog openstaande vragen."

Rutte

De nabestaanden riepen eerder al de hulp in van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Die liet kort na de ramp doorschemeren dat de Amerikanen over opnamen van het incident beschikken. Begin januari vroegen de nabestaanden premier Rutte om zich in te spannen om de beelden boven tafel te krijgen.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergehaald met een Buk-raket, tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl