De reconstructie van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines
NOS Nieuws

Nabestaanden MH17 willen dat Rutte radarbeelden opeist

Nabestaanden van de MH17-ramp willen dat premier Rutte zijn best doet om radarbeelden van het neerhalen van de vlucht boven tafel te krijgen, zodat die beschikbaar zijn voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Rutte moet de zaak daarom aanhangig maken bij de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO en de Verenigde Naties, schrijven zij in een aan hem gerichte brief.

In het ICAO-verdrag staat dat landen in geval van een vliegramp radarbeelden beschikbaar moeten stellen voor onderzoek. "Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding", schrijven de nabestaanden.

Drie landen

Oekraïne zegt dat de civiele radar op de dag van de crash uitstond. "Dat de radar in een oorlogssituatie niet aanstaat, is echter weinig geloofwaardig", vinden de nabestaanden. Rusland zegt dat radarbeelden niet zijn bewaard, omdat de crash in Oekraïne plaatsvond en niet in Rusland. Ook dat geloven de nabestaanden niet. Het opslaan gebeurt immers automatisch, schrijven zij.

De VS zegt wel over radarbeelden te beschikken, maar heeft ze evenmin beschikbaar gesteld, omdat niet bekend mag worden hoe ze aan de beelden gekomen zijn. De vader van de enige Amerikaanse MH17-passagier vroeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een brief die beelden vrij te geven.

Daders

Het kabinet heeft in een antwoord op Kamervragen gezegd dat de beelden niet noodzakelijk zijn geweest voor het OVV-onderzoek. De nabestaanden zeggen dat ze wel van belang kunnen zijn voor het OM-onderzoek, dat nog loopt. Zo kan met de radarbeelden mogelijk de locatie worden bepaald, vanwaar de Buk-raket werd afgevuurd. Dat kan van belang zijn bij het opsporen van de daders, menen zij.

Ook vinden zij dat het te lang duurt voordat er een besluit komt over de vervolging van verantwoordelijken. Minister Koenders zei begin deze maand, dat hij binnen een half jaar een besluit wil nemen. De ondertekenaars vragen zich af waarom het zo lang moet duren. Zij vertegenwoordigen achttien families, veertien daarvan komen uit Nederland.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op, 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergehaald met een Buk-raket, tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om.

Begrip

Premier Rutte zegt begrip te hebben voor wat de nabestaanden schrijven, maar hij zegt niets toe. “Ik snap heel goed wat de families schrijven. Het strafrechtelijk spoor vergt veel tijd en dus ook heel veel geduld van hen. We blijven het uiterste doen om ervoor te zorgen dat de schuldigen hun straf niet ontlopen", aldus Rutte. Hij zegt dat hij terughoudend moet zijn en dat het OM zijn werk naar behoren moet kunnen doen.

Binnenkort wordt er een nieuwe bijeenkomst voor de nabestaanden gehouden waar ze worden bijgepraat over de stand van zaken in het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl