Minister Koenders spreekt in de VN-Veiligheidsraad over de MH17 (29 juli 2015)

Koenders wil binnen half jaar besluit over vervolging MH17-verdachten

Binnen een half jaar moet duidelijk zijn op welke manier de daders die vlucht MH17 neerhaalden, vervolgd gaan worden. Via een internationaal hof met de betrokken landen, of op nationaal niveau. Dat zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken in een interview met de NOS.

Koenders wil hier "zo snel mogelijk" een besluit over nemen, liefst binnen een half jaar. In september liet de Belgische premier Michel nog weten dat de vijf betrokken landen Maleisië, Australië, België, Oekraïne en Nederland hierover nog voor het einde van 2015 een besluit zouden nemen. "Dat het besluit zo lang op zich laat wachten, heeft niets te maken met een verschil van mening", zegt Koenders. "Integendeel. We werken heel goed samen met het internationale onderzoeksteam."

Internationaal hof

"Nu de beste manier om de daders te vervolgen, namelijk via een internationaal strafhof van de Verenigde Naties, niet door is gegaan vanwege een veto van Rusland, kan je twee dingen doen", zegt Koenders. "Een internationaal hof opzetten met de vijf betrokken landen. Of je kunt de daders nationaal gaan vervolgen in de betrokken landen. Welke methode het beste is, hangt af van hoe ver je bent met het onderzoek."

Koenders doelt onder meer op de bewijslast. "Het OM moet bewijzen hebben ten aanzien van mensen, zodat er ook daadwerkelijk een zaak is. Daar is het onderzoeksteam nu keihard mee bezig. Op basis van die bewijzen kan je bepalen welk instrument het meest geschikt is om de daders te vervolgen."

Wat Koenders betreft wordt dit zo snel mogelijk duidelijk, "graag binnen een half jaar".

Bellingcat

Koenders reageert op de berichtgeving van de NOS gisteren over onderzoekscollectief Bellingcat. Dat heeft ongeveer twintig Russische militairen in beeld die betrokken zouden zijn bij het neerhalen van vlucht MH17. De namen en foto's van deze militairen heeft Bellingcat eind vorig jaar aan het Nederlandse Openbaar Ministerie gegeven. Dat leidt het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met MH17.

Koenders vindt het "heel positief" dat er burgerjournalisten bestaan die dit werk doen. "Het knappe van dit onderzoekscollectief is dat ze, door zo nauwkeurig mogelijk onderzoek te doen, een Openbaar Ministerie kunnen helpen met het achter slot en grendel krijgen van de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn. Dus ik vind dat positief."

Over de opstelling van Rusland ten aanzien van de oprichting van een internationaal VN-tribunaal is Koenders minder te spreken. "Ik betreur het tot op de dag van vandaag dat Rusland niet samengewerkt heeft om te komen tot een internationaal strafhof. Dat vind ik een slechte zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl