IS-weduwe vervolgd voor moord Amerikaanse hulpverleenster

De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Jean Mueller EPA

De Amerikaanse justitie gaat een Iraakse vrouw vervolgen vanwege haar rol bij de dood van de Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller. De Amerikaanse werd in 2013 ontvoerd in Syrië en kwam vorig jaar om het leven, vermoedelijk bij een bombardement.

De 25-jarige vrouw die nu in Irak gevangen wordt gehouden, zou samen met haar man verantwoordelijk zijn geweest voor het vasthouden van Mueller. De Amerikaanse werd gedwongen te trouwen met de leider van terreurbeweging Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, die haar meerdere keren verkrachtte

Samenzwering

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte de Iraakse vrouw deel uit van een samenzwering die de dood van Mueller tot gevolg had. Ze kan hiervoor een levenslange celstraf krijgen. 

De vrouw was getrouwd met Abu Sayyaf, die bekend staat als de IS-minister van olie en gas. Hij was een naaste medewerker van al-Baghdadi.

Abu Sayyaf kwam vorig jaar om het leven bij een actie van Amerikaanse elitetroepen. Zijn weduwe werd voor verdere vervolging overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Ze zou tegenover de FBI hebben toegegeven dat ze verantwoordelijk was voor Mueller tijdens haar gevangenschap.

STER Reclame