Abu Sayyaf in 2014
NOS Nieuws

VS: IS-leider op Syrische bodem uitgeschakeld

Amerikaanse commando's hebben in het oosten van Syrië een hoge IS-commandant gedood, zegt het Pentagon. Volgens minister Carter gaat het om Abu Sayyaf, die voor Islamitische Staat de inkomsten beheerde uit veroverde olie- en gasvelden in Syrië en Irak.

Abu Sayyaf was niet alleen 'olieminister' van IS, maar ook medeverantwoordelijk voor het militaire beleid van het jihadleger.

Speciale eenheden van het Amerikaanse leger vlogen vannacht met een helikopter naar al-Amr om Sayyaf te overrompelen en op te pakken. Toen hij zich verzette, werd hij volgens Carter in een vuurgevecht gedood.

Sinds de Amerikanen in september 2014 begonnen met luchtaanvallen op IS, is het slechts één keer eerder voorgekomen dat troepen geland zijn op Syrisch grondgebied. Toen ging het om een poging om twintig gevangenen, waaronder Amerikaanse gegijzelden, te bevrijden.

Correspondent Wouter Zwart over uitschakeling IS-leider

Mensenhandel

De Amerikaanse troepen hebben Sayyafs vrouw aangehouden en meegenomen. Volgens CNN is zij ook actief in IS en schuldig aan mensenhandel. Een jezidi-vrouw die zij als slavin zou hebben gehouden, zou bij de aanval zijn gered.

Bij de schietpartij in al-Amr zijn volgens CNN zeker tien extremisten omgekomen. De Amerikaanse commando's zijn teruggekeerd naar hun legerbasis buiten Irak.

Syrische militaire actie

Syrische staatsmedia melden dat het regeringsleger in hetzelfde gebied tientallen IS-strijders heeft uitgeschakeld. Daarbij wordt ook melding gemaakt van de dood van een IS-commandant. De VS laat weten dat er niets met Syrië is afgesproken over de actie bij al-Amr. Washington zegt niet te willen samenwerken met het regime van president Assad.

Afgelopen woensdag berichtte de Iraakse regering dat Abu Alaa, de tweede man van IS, was omgekomen bij aanvallen van de anti-IS-coalitie op doelen van de extremisten in Irak. Alaa zou de leiding hebben gehad over alle grote IS-operaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl