Onderzoekers op de rampplek
NOS Nieuws

Oekraïënse ex-staatssecretaris: OVV vroeg niet om radarbeelden MH17

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft Oekraïne nooit om de ruwe civiele radarbeelden van vlucht MH17 gevraagd. Dat zegt Vladimir Shulmeister, die tijdens de ramp de Oekraïense staatssecretaris van Transport was, in een interview met het AD en De Telegraaf. De OVV ontkent dit in een reactie tegen de NOS ten stelligste en zegt dat Kiev "meerdere momenten" is gevraagd om de gegevens aan te leveren.

Shulmeister was lid van de Oekraïense onderzoekscommissie naar MH17. Hij zegt dat zijn land de radargegevens zeker had gegeven als daarom was gevraagd.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid schrijft in het eindrapport over de ramp de radargegevens niet van Oekraïne gekregen te hebben, omdat de Oekraïense regering had laten weten dat het radarstation op de dag van de ramp was uitgeschakeld voor onderhoud. De OVV kan niet zeggen welke Oekraïense functionaris dat gezegd heeft, omdat dat onder de geheimhouding valt.

De gegevens van de grondradar zijn al maanden onderwerp van discussie. Radardeskundige Piet van Genderen noemde het vorige maand in een hoorzitting in de Kamer nog onwaarschijnlijk en vreemd dat alle systemen die dag uitstonden vanwege onderhoud. Er waren vier civiele radars die toestel MH17 binnen hun bereik hadden. Een van die radars stond op het vliegveld van Loegansk.

Stomverbaasd

Oud-staatssecretaris Shulmeister zegt dat hij stomverbaasd was toen hij het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid las. "Ik weet honderd procent zeker dat we nooit een verzoek hebben gehad. Ik zat in de commissie die alle zaken rond MH17 behandelde. Daarin zat verder de vice-premier, de luchtverkeersleiding UkSatse en de Oekraïense onderzoeksraad. Wij kregen alle informatieverzoeken op onze tafel. Een verzoek om ruwe radargegevens heeft daar nooit tussen gezeten", zegt Shulmeister in het AD.

Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat Oekraïne in juni het concept-rapport heeft gekregen om te kunnen reageren op onjuistheden. "Daar stond ook iets in over deze radargegevens en daarop heeft Oekraïne niet gereageerd."

Het is onduidelijk of Oekraïne de radargegevens nog heeft. "Maar als de data er nog zijn, kan Nederland ze natuurlijk altijd krijgen", zegt de Oekraïense oud-staatssecretaris van Transport.

Volgens hem is onduidelijk wat de oorzaak is van het misverstand. "Mogelijk is er alleen een verzoek geweest aan het leger, voor militaire gegevens. Daar ging onze commissie niet over."

De OVV zegt dat verscheidene luchtvaartonderzoekers in Oekraïne hebben meegewerkt aan het onderzoek. "Luchtvaartdeskundigen uit Oekraïne weten bij welke instantie ze de informatie moeten opvragen. Er is contact geweest met zowel de luchtverkeersleiding als militaire instanties", zegt de woordvoerder.

In een reactie herhaalt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat het OM op dit moment geen aanvullende radarbeelden nodig heeft. "Mocht dat anders worden, dan zal het kabinet alles doen om de relevante gegevens aan het OM ter beschikking te kunnen stellen." Voor antwoorden op de concrete beschuldiging van de Oekraïense ex-staatssecretaris verwijst het ministerie naar de OVV. "Die beschuldiging is aan hen gericht."

Buk-raket

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergehaald met een Buk-raket, tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl