NOS Nieuws

Wilders: liever een coalitie dan een revolte

PVV-leider Wilders geeft er sterk de voorkeur aan om na de eerstvolgende verkiezingen in een coalitie met andere politieke partijen te gaan regeren, in plaats van weer in de oppositie te komen.

"Mijn oproep is, was en blijft dat andere politieke partijen zaken zullen moeten doen met de PVV. Het is aan niemand uit te leggen als dat niet gebeurt", zegt Wilders tegen de NOS. "Ik denk dat het volk dan in opstand komt". Hij hoopt dat dat dan wel democratisch en geweldloos gebeurt.

Vrijdag zei Wilders in Milaan na een conferentie met andere anti-Europese en anti-immigratiepartijen dat de mensen het niet zullen accepteren als hij straks de grootste is en andere politici niet met hem willen samenwerken. "Dan komt er een revolte."

Met welke partijen Wilders een coalitie haalbaar acht, wil hij niet op voorhand zeggen. "Ik wacht de verkiezingen af. Ik ga niet bij voorbaat zeggen met wie, ik heb alleen gezegd een coalitie met de VVD onder Mark Rutte ligt niet voor de hand. Dat is de man waar wij al jaren succesvol oppositie tegen voeren."

Hoepeltje

Bij de VVD is de animo om opnieuw een coalitie met de PVV te vormen ook niet groot. Dat komt zowel door de politieke verschillen - de VVD noemt de PVV een linkse partij - als door de "minder Marokkanen"-uitspraak.

"De heer Wilders heeft feitelijk tegen hele bevolkingsgroepen die hier al lang zijn gezegd 'ga het land maar uit'", zegt VVD-fractievoorzitter Zijlstra. "Dat vinden wij niet kunnen. Als hij dat intrekt is er voor de VVD basis voor samenwerking."

Zijlstra vindt de uitspraak van Wilders dat er een revolte kan uitbreken als hij niet mee mag doen raar. "Alsof de kiezers die op de VVD en andere partijen gestemd hebben dan maar door het hoepeltje van de heer Wilders moeten springen."

Ruzie

Voormalig coalitiegenoot CDA is ook nog niet vergeten dat Wilders midden in een regeerperiode een einde maakte aan het kabinet van VVD, CDA en PVV. CDA-leider Buma: "Regeren is niet alleen samen een regeerakkoord schrijven, maar ook vervolgens samen iets goeds neerzetten. Hij heeft bewezen dat dat niet zijn uiteindelijke doel is."

Dat Wilders een revolte voorziet omdat niemand met hem wil samenwerken, ligt volgens Buma aan Wilders zelf. "Hij moet vooral eerst naar zichzelf kijken. Ik bedoel, de manier waarop 'ie alleen al over het CDA heeft gesproken nodigt niet uit tot samenwerken. Sterker nog, hij maakt ruzie met iedereen."

Letterlijk

PvdA-leider Samsom denkt niet dat de kiezers van de PVV willen dat Wilders met de PvdA gaat samenwerken. "En omgekeerd geldt dat ook voor de kiezers van de PvdA." Samsom is niet bang voor een volksopstand. "Wij zijn een sterke democratie."

D66-leider Pechtold vindt dat Wilders te veel in de slachtofferrol gaat zitten. Samenwerking met D66 is uitgesloten, zegt Pechtold. "Dat weet Wilders al tien jaar van mij en ik van hem." Hij vindt het ongelukkig dat Wilders het woord revolte gebruikt. "'Kom in verzet' is door sommigen ook verkeerd uitgelegd, namelijk heel letterlijk en fysiek."

Buitenspel

Wilders wil niet op de verkiezingen vooruitlopen zegt hij, omdat in een jaar nog een hoop kan veranderen. Maar hij ziet ook dat een coalitie met andere partijen lastig wordt.

"Mijn bedoeling is dat er geen revolte komt", zegt hij. "Ik heb gezegd dat we moeten voorkomen dat die er komt, en dat de grootste partijen in Nederland maar ook in andere landen in Europa buitenspel worden gezet. Dat accepteert de bevolking niet."

Bekijk hieronder de interviews met verschillende fractievoorzitters over de uitspraken van Geert Wilders:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl