NOS Nieuws

Kamer wil onderzoek naar snel afbouwen gasexport

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar het versneld afbouwen van export van gas naar het buitenland. Dan hoeft er namelijk minder gas te worden gewonnen in Groningen.

Een ruime Kamermeerderheid steunt een verzoek daartoe van onder andere de PvdA. Het onderzoek moet over een half jaar klaar zijn. Minister Kamp is bereid het onderzoek te doen: ook hij wil op termijn af van de export, maar hij waarschuwde vorige week voor te hooggespannen verwachtingen over het tempo van de afbouw.

Niet zomaar

Kamp benadrukte dat de uitvoer naar bijvoorbeeld België, Frankrijk en Duitsland niet zomaar van de ene op de andere dag kan worden stilgelegd. Een motie van de PVV, waarin niet om een onderzoek maar om daadwerkelijk snel afbouwen werd gevraagd, haalde het niet.

De Kamer sprak zich tegen de zin van het kabinet ook uit voor handhaving van de 'energiepremie' voor mensen met bevingsschade. Groningers met meer dan 1000 euro schade kunnen 4000 euro krijgen om de waarde van hun huis te vermeerderen, bijvoorbeeld door zonnepanelen of dubbel glas aan te brengen.

Omdat het geld op is, wil het kabinet de subsidie stopzetten, maar de hele Kamer vindt dat Kamp bij de Voorjaarsnota met een plan moet komen om de regeling in stand te houden. Volgens de fracties is de subsidie voor de getroffen Groningers ook psychologisch belangrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl