Regeringspartij PvdA wil dat het kabinet vaart zet achter het afbouwen van de verkoop van gas aan het buitenland.
NOS Nieuws

PvdA: Gas in toekomst alleen voor Nederlanders

Regeringspartij PvdA wil dat het Groningse gas in de toekomst alleen voor Nederland wordt gebruikt. De verkoop van gas aan het buitenland moet worden afgebouwd.

De voorraad Gronings gas is nodig als Nederland veel meer gebruik gaat maken van wind- of zonne-energie, benadrukt PvdA-Kamerlid Vos in het NOS Radio 1 Journaal.

Wind

Het Kamerlid benadrukt dat de tijd van de fossiele brandstof voorbij is. "De consequentie daarvan wordt alleen niet goed begrepen. Als het niet waait, of de zon niet schijnt, heb je geen energie. Dan heb je het gas heel hard nodig."

De PvdA'er denkt dat Nederland langlopende gascontracten met het buitenland kan opzeggen. Op dit moment heeft Nederland dergelijke contracten met België, Duitsland en Frankrijk. "Opzeggen is mogelijk als er sprake is van overmacht", weet Vos. "Vanwege de veiligheid van de Groningse bevolking en milieuredenen kunnen we hier dus een beroep op doen".

Het plan is nu om vanaf 2024 de export van gas af te bouwen. De PvdA denkt aan 2020 of 2018.

Schatkist

Ook ziet Vos geen grote problemen voor de Nederlandse schatkist, omdat de gasproductie de afgelopen jaren al bijna is gehalveerd.

Vos wil dat het kabinet meer vooruit denkt en zal vandaag in het Kamerdebat over gas VVD-minister Kamp van Economische Zaken "meer assertiviteit" vragen.

De PVV heeft eerder gevraagd om het Gronings gas alleen voor Nederland te gebruiken. De PvdA heeft destijds dit voorstel niet gesteund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl