Peter Bone (l) en Nigel Farage (m) lopen door de straten van Wellingborough
NOS Nieuws

De Britse haat-liefdeverhouding met het 'monster' Brussel

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Terwijl premier Cameron zijn onderhandelingen met de Europese Unie probeert af te ronden, komt in Groot-Brittannië zelf de pro- en anti-EU-campagne steeds meer op gang. Als alles volgens het plan van Cameron verloopt, zal er vermoedelijk al eind juni een referendum worden gehouden over het Britse lidmaatschap.

Het bekendste gezicht van het anti-EU-kamp is Nigel Farage, de leider van Ukip. Hij trekt als een popster door de straten van Wellingborough, in het midden van Engeland. Hij deelt handtekeningen uit en maakt tijd voor iedereen die met hem op de foto wil. Hij geniet.

Niet in de laatste plaats omdat hij niet alleen onder Ukip-vlag campagne voert, maar met verschillende Conservatieve parlementsleden. Binnen de partij van premier Cameron heerst ontzettend veel euroscepsis. Tientallen parlementsleden – en zelfs enkele ministers uit zijn eigen regering - zullen daarom pleiten voor een Brexit.

'Monster in Brussel'

"Het gaat niet om links of rechts, maar om goed of fout", zegt Farage in de winkelstraat van Wellingborough tegen de NOS. "We willen graag handel blijven drijven met de Europese Unie. We hebben alleen zo’n hekel aan dat monster in Brussel. Daar willen we vanaf."

Farage: we hebben een hekel aan dat monster in Brussel

De Conservatief Peter Bone voert vooral campagne met Farage omdat hij de eisen die Cameron in zijn onderhandelingen heeft binnengesleept veel te mager vindt. "De Britse bevolking wil een einde aan het vrije verkeer van personen."

"Omgerekend betalen we dagelijks zo’n 50 miljoen pond aan de EU, terwijl we niet eens onze eigen wetten kunnen bepalen. Dat willen we veranderd zien, maar dat gaat er niet komen. En dus moeten we uit de EU", zegt Bone, die al tien jaar in het parlement zit namens de Conservatieven.

Hun verhaal vindt veel begrip in Wellingborough. De slager op de markt heeft helemaal niks met de EU. "We zijn een eiland, we doen dingen graag op onze eigen manier. Vroeger, voordat we in de EU zaten, was alles beter."

Pro-EU-campagne

Het campagneteam Britain Stronger In Europe zoekt steun bij het bedrijfsleven. Uit de EU stappen heeft volgens het pro-EU-kamp namelijk desastreuze gevolgen voor de economie. "We zullen allemaal nieuwe afspraken moeten maken met de EU. Dat zal een heel ingewikkeld proces worden. Terwijl we nu een vrijhandelszone hebben zonder tariefmuren en een markt van 500 miljoen consumenten", zegt Lucy Thomas van Britain Stronger in Europe.

Het merendeel van het Britse bedrijfsleven wil daarom dat de Britten lid blijven van de EU. Thomas is op bezoek bij Alan Hogan, een ciderproducent. Een geliefd Brits exportproduct. "Ik maak me zorgen om de toekomst van mijn bedrijf buiten de EU. Ik exporteert cider naar vijf EU-landen. Dat gaat allemaal veel makkelijker dan exporteren naar niet-EU-landen. Als we er uit stappen, ontstaat er onzekerheid. Dat maakt me nerveus", zegt Hogan.

Uit peilingen blijkt dat de uitslag van het referendum onmogelijk te voorspellen is op dit moment. Beide kampen ontlopen elkaar weinig. Als je alle peilingen bij elkaar optelt, heeft het pro-EU-kamp een lichte voorsprong, maar daar komt bij dat 1 op de 5 Britten nog niet weet wat te gaan stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl