De Britse premier Cameron en Donald Tusk onderhandelden in de ambtswoning van Cameron
NOS Nieuws

Tusk: verdere integratie Britten is niet nodig

Groot-Brittannië hoeft niet verder te integreren in de Europese Unie. Dat staat in een ontwerpakkoord dat voorzitter Tusk van de Europese Raad heeft gepresenteerd.

De tekst is tot stand gekomen na onderhandelingen met de Britse premier Cameron. Die gaat de kwestie dit of volgend jaar in een referendum voorleggen aan de Britse bevolking. De vraag is dan of de Britten binnen de EU willen blijven.

Uitkeringen

Verder krijgt Groot-Brittannië als het aan Tusk ligt mogelijkheden om migranten tijdelijk een lagere uitkering te geven. Dat was een nadrukkelijke eis van Cameron. Deze 'noodrem' mag echter alleen worden gebruikt als wordt aangetoond dat het systeem van sociale zekerheid erdoor in gevaar komt.

Een andere toezegging is de mogelijkheid wetsvoorstellen van de EU tegen te houden of te wijzigen. Als 55 procent van de nationale parlementen tegen een wet stemt, wordt die niet in behandeling genomen.

Vooruitgang

Tusk zegt in een toelichting dat hij erg ver is gegaan om de zorgen van Cameron weg te nemen. Maar naar eigen zeggen heeft hij de basisprincipes van de Europese Unie niet verloochend.

Premier Cameron bestempelt het conceptakkoord als "een echte vooruitgang", maar benadrukt dat er nog meer stappen moeten worden gezet.

Het conceptakkoord komt over twee weken in Brussel op tafel tijdens een EU-top met de regeringsleiders. De onderhandelingen daar moeten leiden tot een definitieve deal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl