De Britse premier Cameron en Donald Tusk onderhandelden in de ambtswoning van Cameron
NOS Nieuws

Voorstel ter voorkoming van 'Brexit' zo goed als rond

De Britse premier en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zijn het zo goed als eens over maatregelen die Groot-Brittannië binnen de EU moeten houden. Welke dat zijn maakt Tusk morgen bekend.

"Morgen rond 12.00 uur maak ik het voorstel bekend om Groot-Brittannië in de EU te houden. De afgelopen 24 uur goede vooruitgang geboekt, maar er zijn nog een paar kwesties onopgelost", twittert Tusk.

Camerons belangrijkste eis is dat migranten uit Europa die naar Groot-Brittannië komen de eerste vier jaar geen recht op een uitkering hebben. Verder wil hij dat zijn land de mogelijkheid krijgt om buiten schot te blijven bij het overhevelen van meer politieke bevoegdheden naar Europa.

Ook wil hij minder regelgeving vanuit Brussel, vooral op economisch gebied, en de garantie dat zijn land niet mee hoeft te betalen als er in de toekomst weer een eurocrisis moet worden opgelost.

Het voorstel waar Tusk en Cameron mee komen, moet door de andere 27 lidstaten unaniem worden goedgekeurd. Dat gebeurt vermoedelijk op de Eurotop in Brussel op 18 en 19 februari.

Cameron hoopt dat na toezeggingen uit Brussel een meerderheid van de Britten lid van de EU wil blijven. Op zijn vroegst in juni spreekt de bevolking zich daar in een referendum over uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl