ANP
NOS Nieuws

Mediawet in Eerste Kamer onzeker

Het is niet zeker dat staatssecretaris Dekker zijn mediawet door de Eerste Kamer krijgt. Dekker wil onder meer meer concurrentie in het bestel en minder amusement op tv, maar bij sommige partijen leven nog veel vragen voordat ze daarmee in kunnen stemmen. De Eerste Kamer praat er vandaag over.

Dekker presenteerde zijn plannen in oktober 2014 maar kreeg sindsdien kritiek van zowel omroepen als politieke partijen. In de Tweede Kamer heeft hij zijn oorspronkelijke ideeën moeten aanpassen voor de wet met een ruime meerderheid werd aanvaard. De invoering van de wet werd uitgesteld.

Dat kwam onder meer door kritiek van eigen coalitiegenoot PvdA, die zich zorgen maakt over de strenge regels voor amusement. Voorafgaand aan het debat van vandaag laat senator Sent weten dat "haar zorgen nog niet zijn weggenomen".

Nieuwe eisen

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er minder amusement op de publieke tv-zenders komt. Amusementsprogramma's mogen alleen nog als ze een educatief, cultureel of informatief doel hebben.

Volgens de PvdA moet amusement op de publieke zenders ook kunnen als daarmee kijkers naar andere programma's worden gelokt. Het amusement heeft dan een ondersteunende functie. Volgens staatssecretaris Dekker mag amusement blijven als middel, niet als doel.

Onafhankelijkheid

Ook bij Christen Unie en CDA leven nog veel vragen. De partijen laten weten nog geen definitief standpunt bepaald te hebben. Zorgen zijn er vooral over de afnemende invloed van de omroepen. De partijen willen met name weten wat de omroepen nog kunnen als ze het oneens zijn over de verdeling van budgetten door de NPO. Dekker zal daarover duidelijke toezeggingen moeten doen.

Te veel invloed vanuit de politiek op de omroepen is een ander punt waar partijen voor vrezen. Ook op dat punt zal Dekker helderheid moeten geven.

Coalitiepartner VVD hecht veel waarde aan de nieuwe Mediawet. In de Tweede Kamer stemden ook de PvdA en het CDA voor, net als de ChristenUnie, D66 en GroenLinks. Het is onduidelijk of het debat in de Eerste Kamer vandaag wordt afgerond, zeker is dat er vandaag niet gestemd zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl