AFP
NOS Nieuws

Israël grendelt Ramallah af na serie aanslagen

Israël heeft de Palestijnse stad Ramallah, op de Westoever, grotendeels afgegrendeld na een aanslag op militairen. De maatregel is uitzonderlijk: het gebeurde vaker tijdens de tweede intifada, of Palestijnse volksopstand, maar de voorbije tien jaar kwam het zelden voor.

Het Israëlische leger zegt dat alleen voor humanitaire gevallen een uitzondering wordt gemaakt. Het lijkt erop dat alleen inwoners van de stad, de facto de hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit, worden doorgelaten.

Aanslagen

Een legerwoordvoerder zegt dat er "concrete aanwijzingen zijn voor toekomstige terreurdaden, gepland vanuit de stad". Ook wordt gewezen op een reeks aanslagen door Palestijnen.

Gisteren opende een Palestijnse politieagent bij een controlepost bij de Israëlische nederzetting Beit El, ten noorden van Ramallah, het vuur op Israëlische militairen. Drie van hen raakten gewond. De dader werd doodgeschoten.

Op dezelfde dag reed een automobilist met een Palestijnse kenteken in op Israëlische militairen. Die kwamen met de schrik vrij. Militairen openden het vuur op de man, die gewond raakte en werd opgepakt.

Golf van geweld

Premier Netanyahu wees vooral op de eerste aanslag, waarvoor hij het Palestijnse leiderschap verantwoordelijk houdt. De politieagent was in dienst van de Palestijnse Autoriteit (PA), geleid door president Abbas. Netanyahu stelt dat de PA Palestijnen ophitst.

Sinds medio september het geweld tussen Israël en de Palestijnen is opgelaaid, zijn er zeker 151 Palestijnen omgekomen. Volgens Israël werden de meesten gedood bij aanslagen op Israëliërs, de anderen kwamen om het leven bij botsingen met het leger.

Aan Israëlische zijde werden de voorbije maanden 26 mensen gedood, veelal werden ze doodgestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl