Ban en Netanhayu in oktober 2015
NOS Nieuws

VN-chef Ban blijft bij harde woorden over Israël

Ondanks kritiek van premier Netanyahu blijft Ban Ki-moon bij zijn harde woorden over Israël. "Don't shoot the messenger, Israel", staat boven een opiniestuk van de VN-chef in The New York Times.

Ban uitte vorige week ongebruikelijk harde kritiek op het nederzettingenbeleid van Netanyahu. Het besluit dat er nog eens 150 nieuwe huizen zullen worden gebouwd op de Westoever, noemde Ban "een belediging voor het Palestijnse volk en de internationale gemeenschap".

"Met deze provocatie komen er meer kolonisten, nemen de spanningen toe en wordt het vooruitzicht op een politieke oplossing ondermijnd", zei Ban in de Veiligheidsraad. "Je vraagt je af of Israël nog wel geïnteresseerd is in een tweestatenoplossing."

Netayahu reageerde woest op de aantijgingen. Die zouden terroristen zelfs in de kaart spelen. "De Palestijnse moordenaars willen geen staat opbouwen, ze willen een staat vernietigen", zei Netanyahu. "De VN heeft allang zijn neutraliteit en moreel gezag verloren."

Ik wilde slechts wijzen op een simpele waarheid: de geschiedenis bewijst dat mensen zich altijd zullen verzetten tegen een bezetting.

Ban Ki-mooon

In het nieuwe stuk benadrukt Ban dat hij het bestaansrecht van Israël altijd zal verdedigen, maar herhaalt hij ook zijn kritiek. "De status-quo is niet vol te houden."

"Ik ben kritiek op de VN - en mezelf - wel gewend. Maar als welgemeende bedenkingen over het kortzichtige en moreel beschadigende beleid uit zoveel richtingen komt, waaronder Israëls goede vrienden, dan kun je er niet mee wegkomen uit te halen naar een criticus met goede bedoelingen."

"Ik wilde slechts wijzen op een simpele waarheid: de geschiedenis bewijst dat mensen zich altijd zullen verzetten tegen een bezetting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl