ANP
NOS Nieuws

LSVb steunt meetellen studieschuld bij aanvragen hypotheek

De Landelijke Studenten Vakbond LSVb vindt ook dat een studielening moet meetellen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Nu staan studieleningen niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Het melden ervan is ook niet verplicht bij de aanvraag van een hypotheek.

Wie verzwijgt dat hij een studielening heeft, kan een aanzienlijk hogere hypotheek krijgen dan iemand die dat wel vertelt.

De Vereniging Eigen Huis wil dat studieleningen bij het BKR worden geregistreerd en dus altijd meetellen bij het bepalen van het hypotheekbedrag. Bestuurslid Stefan Wirken van de LSVb begrijpt dat en noemde het in het NOS Radio 1 Journaal in principe een goede zaak. "Voor studenten is het ook niet fijn als ze een te hoge hypotheek aangaan. Daar hebben ze zichzelf mee."

Dilemma

Wirken kan zich wel voorstellen dat mensen verzwijgen dat ze een studielening hebben, zeker nu de huizenmarkt weer aantrekt en het voor jonge kopers lastiger wordt. "Het is een dilemma. Ben je verstandig en zeg je het of vertel je het toch niet omdat je zo graag een huis wil."

Wirken noemt het goed om met elkaar de verantwoordelijkheid te nemen en te regelen dat studieleningen altijd meetellen.

Volgens het LSVb-bestuurslid maakt het nog eens duidelijk "wat voor slechte maatregel het leenstelsel is geweest". Dat stelsel werd in september vorig jaar door minister Bussemaker ingevoerd. De basisbeurs verdween en studenten moesten meer gaan lenen. De gemiddelde studieschuld zal daardoor toenemen.

Begrip

Volgens de LSVb moet worden voorkomen dat net afgestudeerden nu geen huis kunnen kopen omdat ze een hoge studieschuld hebben. "Maak je het niet te moeilijk om een huis te kopen?"

De LSVb zal daarom niet actief gaan pleiten voor een regeling waarbij de studieleningen gaan meetellen. "Maar we begrijpen waar het vandaan komt. Het is op zich een goede maatregel", zegt de studentenvakbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl