NOS Wielrennen

De boodschap van de UCI: als je fraudeert zullen we je pakken

Cookson: minimaal zes maanden schorsing voor motortje

UCI-voorzitter Brian Cookson wilde tijdens de persconferentie bij de WK in Zolder over mechanische fraude één ding heel duidelijk maken: als je vals speelt, dan zullen we je pakken.

"Veel mensen lachten om het idee dat er motortjes in de fietsen van de renners zouden zitten. Deze zaak bewijst dat het een mogelijkheid is. Dat is een grote stap voorwaarts. De boodschap is: we zullen erachter komen, vroeg of laat", aldus Cookson, die in de perszaal in Zolder niet al te uitgebreid op de zaak in wilde gaan.

Minimaal zes maanden schorsing

Van Den Driessche hangt nu een minimale schorsing van zes maanden boven het hoofd. Maar dat kan ook veel meer worden. "Er staat geen maximum in de reglementen", bevestigt Cookson. "Er kan ook een flinke geldboete uitgedeeld worden. De straf kan gelden voor de renner, maar ook voor het team."

De zaak wordt voorgelegd aan de disciplinaire commissie van de UCI.

Achter de schermen is de UCI al veel langer op zoek naar mogelijke mechanische fraude door wielrenners, aldus Cookson. "We zijn al langer aan het testen. Ook bij grote evenementen: Milaan-Sanremo, WK's, bij uurrecords. We willen ook meer gaan testen. En effectiever met betere technologie. De methode die we hier gebruikt hebben was nieuw, maar daar wil ik verder niets over zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl