Femke Van den Driessche in actie tijdens het WK in Zolder
NOS Wielrennen

'Een schande voor het Belgische wielrennen'

Bondscoach Rudy de Bie kan er 's avonds nog steeds niet over uit. "Dit is een schande. Niet alleen voor de Belgische federatie, maar voor het wielrennen in het algemeen."

In de fiets van een van zijn pupillen, Femke Van den Driessche, werd 's middags tijdens de WK veldrijden voor vrouwen onder 23 jaar een motortje ontdekt. Dat zat niet in de fiets waar ze op reed, maar in een van haar reservefietsen.

"Die fiets stond ter beschikking in de materiaalpost als reservemateriaal. En de UCI was systematisch kaders aan het scannen van de deelneemsters. Daarbij hebben ze een onregelmatigheid vastgesteld. Ze hebben de fiets gelijk verwijderd", vertelt De Bie.

"Een pluim voor de UCI. Jammer dat het een lid van de Belgische delegatie is op de WK hier in Zolder." De Bie benadrukt dat hij er niets van afwist. "Of ze wel op die fiets wilde gaan fietsen? Weet ik niet. Daar ben ik niet van op de hoogte."

Zijn verbazing is groot. "Dat een jonge atlete, misschien door het toedoen van haar entourage, zich laat verleiden tot zulke wansmakelijke praktijken..."

Verbazing in crosswereld over motortje

Extra controles?

"Of we morgen de fietsen van alle renners extra controleren? De UCI zal dat wel doen. Nogmaals: een pluim voor ze dat ze er echt werk van maken."

De Bie denkt ondertussen niet dat Van der Driessche nog een toekomst heeft in de sport. "Het zal heel moeilijk worden om hier onderuit te komen." Eerder op de dag zei de Belgische keuzeheer al tegen de media dat zijn relatie met Van den Driessche "sowieso vandaag beëindigd is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl