Woordvoerder Salem al-Mislet van de Syrische oppositie, gisteravond in Genève
NOS Nieuws

Syrische oppositie voor eerste gesprekken in Genève

In Genève staat voor vandaag een gesprek gepland tussen een delegatie van de Syrische oppositie en VN-gezant Staffan de Mistura. De oppositie wilde aanvankelijk niet naar Zwitserland komen, maar gisteren kwam die alsnog. Aan gesprekken met de regering-Assad stelt de oppositie, het HNC of Hoog Onderhandelingscomité, harde voorwaarden.

"We zijn hier in eerste instantie om te praten over humanitaire zaken", sprak de leider van de oppositiedelegatie gisteravond. Pas daarna kan er worden onderhandeld, benadrukte Salem al-Mislet. "En zo niet, dan is er voor ons geen reden om hier langer te blijven."

Het HNC, waar ook zwaarbewapende milities onder vallen, wil dat vrouwen en kinderen uit gevangenissen worden vrijgelaten. Ook moet er een einde komen aan luchtaanvallen en de belegering van plaatsen.

Koerden afwezig

De gesprekken zullen naar verwachting de komende maanden slechts indirect plaatsvinden, waarbij de VN als bemiddelaar optreedt. Doel is het bewerkstelligen van een staakt-het-vuren, het op gang brengen van humanitaire hulp en de dreiging van terreurgroep IS terugdringen.

Afwezig bij de gesprekken zijn de Koerden, terwijl die een cruciale bijdrage leveren aan de strijd tegen IS. Gisteren vertrok een Syrisch-Koerdische delegatie uit Genève; een woordvoerder liet weten dat het hun duidelijk is geworden dat ze niet bij de gesprekken zijn uitgenodigd.

De Partiya Yekitiya Demokrat (PYD) bestuurt de Koerdische regio in Noord-Syrië. Turkije wil de PYD niet in Genève hebben en bestempelt de partij als een terroristische groepering. Aan de PYD verbonden is de YPG, de Koerdische militie die samenwerkt met de internationale coalitie tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl