Gisteren sprak VN-gezant De Mistura (uiterst links) met vertegenwoordigers van de regering Assad
NOS Nieuws

Syrische oppositie op weg naar Genève

Een delegatie van de Syrische oppositie is vanuit Saudi-Arabië op weg gegaan naar Genève, waar gisteren de vredesbesprekingen over Syrië van start zijn gegaan. Daarbij was niemand aanwezig die het verzet tegen president Assad vertegenwoordigde.

De coalitie van verzetsgroepen die bekend staat onder de naam HNC (Hoog Onderhandelingscomité) liet gisteravond weten tóch naar de Zwitserse stad te komen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had kort tevoren telefonisch overlegd met de HNC-top.

De oppositie gaat in Genève wil alleen praten met de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, en weigert te overleggen met de delegatie van de regering-Assad.

'De oppositie wil niet onderhandelen met de Syrische regering'

Het HNC komt vooral naar Zwitserland om niet weggezet te worden als de partij die niet komt opdagen, zegt Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn. De delegatie, die uit zeventien mensen bestaat, gaat morgen in gesprek met De Mistura.

Het HNC is in het leven geroepen om de belangrijkste oppositiegroeperingen die zich in Syrië verzetten tegen president Assad, in Genève te vertegenwoordigen. Daar vallen ook zwaarbewapende milities onder.

Voorwaarden

Eerder liet de oppositie weten niet naar het vredesoverleg te komen zolang de Russische luchtaanvallen op burgerdoelen doorgaan. Ook eiste het HNC dat het Syrische leger de belegering van steden zou opgeven. Maar de strijd in Syrië gaat onveranderd door.

De Mistura heeft het Syrische verzet gisteren gevraagd om over hun voorwaarden te komen onderhandelen in Genève. Een woordvoerder van het HNC verklaarde bij het vertrek uit Riyad dat de delegatie in eerste instantie komt praten over humanitaire hulp voor de slachtoffers van de oorlog.

'De belegeringen moeten worden opgeheven'

Vrijdag heeft de VN-gezant in Genève een uur lang gesproken met een afvaardiging van de Syrische regering.

De Syrische regering en de oppositie zullen niet in dezelfde kamer onderhandelen, en vrijwel zeker ook niet in hetzelfde hotel verblijven, zegt Van Hoorn. "Dat ze in dezelfde stad zijn, is voor de VN op dit moment al een succes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl