Amnesty International

'Satellietbeelden bevestigen massagraven in Burundi'

tijd van publicatie

Op satellietbeelden van Burundi zijn aan de rand van de stad Bujumbura vijf mogelijke massagraven te zien. Volgens Amnesty International liggen in de graven tientallen burgers die in december zijn doodgeschoten door veiligheidstroepen. 

De plaatsen komen volgens Amnesty overeen met verklaringen van ooggetuigen over de massagraven. Op de satellietbeelden is te zien dat er met aarde geschoven is in het gebied. Het totale gebied zou zo'n 50 vierkante meter groot zijn. 

"De beelden suggereren dat de autoriteiten bewust een poging doen om de slachtpartijen te verbergen, om te zorgen dat de waarheid niet aan het licht komt", zegt een woordvoerder.

Geweld

Bij het geweld kwamen begin december 87 mensen om. Zwaarbewapende rebellen vielen toen drie militaire bases aan. Volgens de Verenigde Naties doorzochten veiligheidstroepen daarop huizen van aanhangers van de oppositie. Daarbij zouden sommigen uit hun huis zijn gesleurd en doodgeschoten. De lichamen werden daarna afgevoerd, aldus Amnesty.

De VN maakt zich grote zorgen over het toegenomen geweld in het Afrikaanse land. "Het toenemende aantal verdwijningen, samen met beschuldigingen over geheime detentiecentra en massagraven, is zeer alarmerend", zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, prins Zeid Ra'ad Al Hussein vorige week. 

De Hoge Commissaris zei eerder al dat Burundi op de rand van een burgeroorlog verkeert. Bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de president zijn honderden mensen omgekomen. 

STER Reclame