VN-gezant Staffan de Mistura die de onderhandelingen in goede banen moet leiden EPA

In Genève beginnen waarschijnlijk vandaag de vredesgesprekken over Syrië. VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura hoopt dat die leiden tot een einde aan de al vier jaar durende strijd in Syrië. 

De grote vraag is of de oppositiegroepen aanwezig zullen zijn. Een woordvoerder van de VN houdt vol dat de gesprekken vanmiddag beginnen, "maar ik weet niet hoe laat, met wie, waar en wanneer," zegt hij.

Gezant De Mistura nodigde verschillende oppositiegroepen uit. De door Saudi-Arabië gesteunde oppositiegroep HNC komt zeker niet. Deze groep houdt vast aan de eis dat Rusland stopt met met het bombarderen van burgerdoelen. Een van de HNC-leden zei dat de delegatie misschien wel komt praten als er binnen twee dagen aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. De kans daarop is erg klein.

Ook de Koerdische PYD is niet aanwezig. De Mistura heeft die groep niet uitgenodigd, ondanks oproepen van Rusland om dat wel te doen. De Koerden zijn volgens Moskou een belangrijke speler in de strijd tegen Islamitische Staat. Turkije ziet de PYD als een terroristische groepering.

'Ik weet niet hoe laat, met wie, waar en wanneer.'

Voorzichtig optimistisch

Jeffrey Jonkers van de organisatie Peaceful Change Initiative is voorzichtig optimistisch. Hij voert vaak onderhandelingen in Syrië. "Als je eenmaal maar begint met praten en onderhandelen dan komt de rest van de groepen vanzelf ook aan tafel,” zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

“Heel vaak wordt door de verschillende partijen gezegd dat ze niet willen onderhandelen. Maar als die gesprekken dan toch beginnen, dan zal je zien dat iedereen uiteindelijk aan de deur klopt.”

De onderhandelingen zullen naar verwachting maanden duren. De Mistura wil zo snel mogelijk een staakt-het-vuren bereiken, met uitzondering van gebieden die in handen zijn van IS en al-Nusra. Verder wil hij dat burgers snel toegang krijgen tot noodhulp. 

Eerste stap

Minister Hennis van Defensie zegt dat het overleg een eerste stap in de goede richting is, maar ze verwacht dat het proces niet zonder tegenslagen zal gaan. 

De minister vindt het belangrijk dat het vredesproces nu vorm krijgt, ongeacht de afwezigheid van verschillende partijen. "De logica in de Syrische burgeroorlog is al heel lang ver te zoeken. Ik vind het van belang dat de VN-gezant doet wat hij doet en daarvoor ook de ruimte krijgt."

STER reclame