De Amerikaanse minister Kerry vlak voor een overleg met zijn Russische collega
NOS Nieuws

Syrische oppositie stelt voorwaarden aan vredesoverleg

De Syrische oppositie zal niet deelnemen aan vredesbesprekingen, tot Rusland stopt met het bombarderen van het land. Ook moeten de blokkades van president Assad in stedelijke gebieden worden opgeheven. Dat zegt een hoge functionaris van de Syrische oppositie tegen persbureau Reuters.

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken wil volgende week in Genève voorzichtig het gesprek openen over vrede. De Syrische regering heeft gezegd daarbij aanwezig te zijn, maar de delegatie van oppositiepartijen stelt harde voorwaarden. "Tot nu toe zijn de obstakels voorafgaand aan de conferentie niet opgelost", zegt plaatsvervangend hoofd van de delegatie van oppositiepartijen George Sabra.

Koerden

Ondertussen vindt de leider van de Syrische Koerden dat ook zij bij de vredesbesprekingen aanwezig moeten zijn. "Zonder aanwezigheid van de Koerden, zullen de besprekingen op niets uitlopen", zei een van de leiders van de Koerdische Democratische Partij.

Er wordt in eerste instantie niet veel verwacht van de besprekingen in Genève volgende week. De eerste bijeenkomst bestaat uit verkennende gesprekken, waarbij de partijen niet direct met elkaar zullen spreken, zei Kerry. Pas later wordt bekeken of er genoeg draagvlak is om verder te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl