Het gebied bij Luttelgeest waar de noodverordening geldt
NOS Nieuws

AZC-avond Luttelgeest rustig verlopen

In de omgeving van Luttelgeest in Flevoland is gisteravond een noodverordening van kracht geweest vanwege een informatieavond over de mogelijke komst van een tweede asielzoekerscentrum. De verordening gold in een straal van 5 kilometer rond het dorp en duurde tot middernacht. Voor zover bekend is de avond rustig verlopen.

Vanwege de noodverordening zijn journalisten van Omroep Flevoland uit het gebied verwijderd. Ze wilden verslag doen van de bijeenkomst in vlindertuin de Orchideeënhoeve, maar werden door de politie weggestuurd. Alleen mensen die zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst mochten het gebied in.

Advies politie

Burgemeester Van der Werff wees erop dat informatieavonden in andere gemeenten uit de hand zijn gelopen, "in het bijzonder doordat uitgenodigde bewoners door de pers worden benaderd en daardoor de informatieavond niet ongestoord en anoniem kunnen bijwonen". Ook zegt Van der Werff dat hij op basis van een politie-advies moest uitgaan van "ernstige wanordelijkheden".

De gemeente Noordoostpolder, waar Luttelgeest onder valt, heeft plannen voor een tijdelijke opvanglocatie. Die moet plek bieden aan 450 vluchtelingen. Bij Luttelgeest staat sinds 1987 al een asielzoekerscentrum, met een capaciteit van 1400 mensen. Luttelgeest zelf telt 2100 inwoners.

Brief

Verslaggever Ingrid Kupers van Omroep Flevoland zei dat omwonenden gisteren per brief zijn geïnformeerd over de bijeenkomst. Daarin zou zijn gevraagd om niets over de bijeenkomst naar buiten te brengen. Toen ze samen met een cameraman ging kijken, sommeerde de politie haar om te vertrekken.

De hoofdredacteur van Omroep Flevoland overweegt om aangifte te doen.

Het VNL-Kamerlid Louis Bontes spreekt van een "ernstige beperking" van de persvrijheid en wil weten wat het kabinet gaat doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Woensdag maakte het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren bezwaar tegen het besluit van een aantal gemeenten om de pers te weren bij informatiebijeenkomsten over asielzoekerscentra. Directe aanleiding was de gang van zaken in Heesch in Brabant, waar alleen een regionale journalist naar binnen mocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl