Alleen bewoners die op een lijst staan, worden toegelaten voor een informatiebijeenkomst in Heesch
NOS Nieuws

Protest hoofdredacteuren tegen weren pers bij azc-bijeenkomsten

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vindt dat sommige gemeenten inbreuk maken op de persvrijheid. Tijdens informatieavonden over de komst van een azc mochten niet alle journalisten naar binnen en daar maken de hoofdredacteuren bezwaar tegen.

In een brief aan burgemeester Moorman van Bernheze schrijven ze dat bijvoorbeeld tijdens de tumultueuze discussies in Heesch (gemeente Bernheze) de autoriteiten bepaalden wat de aanwezig pers wel en niet mocht doen.

"Zo werd door uw gemeente tijdens de informatieavond op 19 januari na zeer veel discussie slechts een enkele journalist toegelaten, waarbij het meenemen van bepaalde apparatuur niet was toegestaan."

Verbazing

Volgens de hoofdredacteuren mag een gemeente niet bepalen welke journalist wel en welke niet wordt toegelaten tot een openbare bijeenkomst. In het geval van Heesch werd alleen een regionale verslaggever toegelaten. "Deze aanpak verbaast ons ten zeerste."

Het genootschap heeft sterk de indruk dat het niet meer gaat gaat om een uitzondering. In andere gemeenten zoals Geldermalsen en Utrecht speelde hetzelfde, staat in de brief. In Geldermalsen mocht alleen Omroep Gelderland naar binnen, in Utrecht alleen een ploeg van RTV Utrecht.

In de brief zeggen de hoofdredacteuren dat ze oog hebben voor de spanningen rond de vluchtelingendiscussie en dat journalisten hun verantwoordelijkheden in deze terdege beseffen.

"De spanning zit in de discussie zelf en in alle belangen en emoties die er een rol in spelen; niet in de verslaggeving ervan. De journalistiek aan banden leggen, kan nooit de oplossing zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl